Vragen, een boterham en de Tong van Lucifer

Tong van Lucifer Het was niet de vraag of maar wanneer? Dat is het mooie van vragen, ze kunnen alle kanten op en kunnen van alles vragen. Soms zijn ze als ronddolende ridders, dan weer als recht op het doel stevende driemasters.

Het Coronavirus is dus in het land. Als ongewenste bezoeker en zorgend voor nog meer vragen en vragen. Helpen mondkapjes nu echt of niet? Hoe bang moeten we zijn? En wanneer komt het vaccin? Jan kwam thuis om een boterham te vragen. Vader was niet thuis, Moeder was niet thuis. Piep zei de muis in het voorhuis.

Van het oude(wetse)kinderliedje is het een kleine stap naar alle (hernieuwde)ophef dat is ontstaan rondom het kunstwerk dat op de A6 in de Flevopolder op dit moment is scheef komen te staan. De Tong van Lucifer’ (kunstenaar Ruud van Wint 1942-2006) is voor de SGP niet alleen kwetsend maar het tart ook God. “Elke keer dat er langskom word ik daar verdrietig van.” volgens een statenlid. Een ander gekscheerde en vroeg zich hoe men wist hoe de tong van Lucifer eruit zag. Vragen, vragen, vragen…

Er kwam een foto van de Paus voorbij. De goede en vrome man snoot zijn neus in een zakdoek van stof, de halve wereld vroeg zich af of hij al was besmet met het Coronavirus. Vragen kunnen niet alleen vragen oproepen maar ook betekenisgevend zijn.

Gelukkig is er de kunst. Ze helpt ons. Om te vragen, te bevragen. Uit te dagen, te prikkelen, spiegelen en wat al niet meer. Jan kreeg trouwens naar alle waarschijnlijkheid geen boterham. Niemand thuis, behalve een muis dan.