Uitkleden, bekleden en een kletskassa

Liever naakt dan namaak Brosse koek.

Stond gedrukt op de lege doos die ik uit het schap pakte in het plaatselijke Aldi filiaal. De brosse koekjes lijken op de aloude en zeer bekende Bastogne koeken. Je kent ze vast wel.

Liever naakt dan namaak. De oude slogan van weleer schoot als een herinnering naar voren. Om zich aan te dienen, te nestelen en wat al meer. Liever naakt dan namaak ging over het dragen van zuiver scheerwol weet ik nog. Wol in de tijd dat het kennelijk ook nodig was om het te propageren.

Als oud detaillist voel ik altijd nog de verbinding met een winkel. Een woord dat trouwens, leuke kwisvraag, uit het Duits komt. Een winkel zat ooit bijna altijd op een hoek, vandaar de naam. Maar goed, als die oude detaillist voel ik nog altijd de verbinding. Zij het dat ik meer met andere ogen kijk. Inrichting en vormgeving hebben nu mijn aandacht in verband met cultuur en vormgeving.

Het aantal winkels in Nederland is alweer dalende. Faillisementen lopen hand in hand met financiële beslissingen. Contactpunten verdwijnen. Er is zelfs sprake van in het leven geroepen kletskassa’s waar je doodeenvoudig een praatje met de caissière kunt maken. Klinkt armoedig maar misschien is het dat ook wel.