De tijd, een quote en een Black Cat

238C29FE-EE0F-4CB9-A704-1DFEBDA21A73‘In every work of art, the artist himself is present’

De quote kwam vanochtend voorbij. Om zich te nestelen, te planten. Omdat dat quote’s dat nu eenmaal doen. Dat hoort erbij. Ten tijde van noodzaak of om zomaar intelligent uit de hoek te komen tijdens een goed gesprek zijn ze ook nuttig. Kunnen ze bakens zijn of goed gevormde reddingsboeien. Of lichtpuntjes op een nog donkere ochtend.

Dit weekend gaat de klok weer terug. In zijn gewone stand, naar het punt van toen. Gelukkig maar. Dan worden dingen weer gewoon in al hun gewoonheid. Het zal voor sommige mensen even wennen zijn. Het zal ook weer geklaag en wenen worden de komende week. Uitspraken als ‘ik moet er zo aan wennen’ of ‘ik ben er een beetje van slag van’ zullen de energie brengen die het met zich meebrengt. Volgens mij moeten we van het gedoe zomer/wintertijd maar af. Wetenschappers lijken het er nu eindelijk over eens te zijn. Het verzetten van de klok levert ons uiteindelijk niet veel meer op.

Het is vandaag Black Cat Day. Ingesteld om onpopulaire katten die lang of te lang in het asiel zitten wat aandacht te schenken. Om de doorstroming te bevorderen, om een levend dier een goed thuis te wensen.

Het kwam onder mijn aandacht omdat het Kröller Müller Museum het berichtje op Instagram plaatste. Met een foto van het werk van Bart van der Leck ‘Black Cat’ uit 1914 eraan toegevoegd. Met enige verbazing vroeg ik me af wat musea nog meer gaan bedenken om hun museum en de promotie ervan nog leuker te maken. In stilte verlangde ik naar de jaren van begin vorige eeuw. Had er graag een kijkje willen nemen.

’Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ aldus de belastingdienst. Niet echt een quote maar meer een slogan. Om zich te nestelen en wortel te schieten.