Statusangst, een klimaatwet en een klavertjevier

statusangst-alain-de-bottonOver tien jaar zullen er in Nederland 10 procent méér auto’s rijden, vooral vanwege de vergrijzing. Dat las ik gisteren nog even op de nieuwspagina van de NOS. Omdat ouderen welvarender zijn en vaker een rijbewijs hebben dan vroeger zijn ze de “stuwende kracht” achter de autoverkopen. Vind ik mooi gezegd, dat stuwende kracht. Maar als we met z’n allen straks nog vaker in de file staan dan denken we misschien weer heel anders over zo’n stuwende kracht.

Gisteren las ik een mooi stukje tekst over onze angsten omtrent status, ons uitputtende verlangen een goede indruk te maken op anderen en onze knagende honger naar tekenen van liefde. Wat een prachtig boek is het toch dat “Statusangst” en Alain De Botton is een fantastische verteller en duider.

In het kader dat niks toeval is en dingen soms zo mooi bij elkaar komen het volgende: Diederik Samson en Jesse Klaver hebben samen een nationale klimaatwet geschreven. Die nationale klimaatwet met concrete en meetbare doelstellingen moet de vrijblijvendheid uit het milieubeleid halen. Vind ik ook een mooi woord dat vrijblijvendheid. Net zoals ik het zo prachtig en toevallig vind dat Jesse een achternaam heeft die zo mooi past bij groen en GroenLinks. Klaver. Ik hou van klaver en vooral wanneer het een klavertjevier is.

Samson’s coalitiepartner de VVD schijnt trouwens al direct te hebben gereageerd door een huivering naar voren te schuiven. Ze zijn huiverig voor dwingender milieu-afspraken uit vrees dat die de economie zouden schaden. Zelf dacht ik direct aan een keuze. Minder welvaart en luxe of minder groen en klavertjesvier.

Speurend op het internet naar het klavertjevier en achtergrondinformatie? Een klavertjevier is niet alleen zeldzaam, maar doet qua vorm ook denken aan een kruis en wordt al sinds de middeleeuwen beschouwd als geluksbrenger. De vier deelbladeren staan voor hoop, vertrouwen, liefde en voor de hand liggend geluk.

Het is voor de hand liggend dat de VVD zo reageert. Een misschien flauwe woordspeling maar ik moest er zelf wel om grinniken.

Fijne statusangst-loze dag.