Reizen, inspiratie en het Kröller-Müller Museum

Fotografie Mart van ZwamHet mooiste compliment kwam gisteren zomaar voorbij. Dat ik met mijn beelden blijf inspireren. Van binnen voelde ik een moment een rode kleur opkomen. Fijn, dacht ik, het betekent dat ik, in alle oprechte bescheidenheid, een schakeltje mag toevoegen aan de ketting van de inspiratie.

Tja, wat is dat dan eigenlijk? Inspiratie? Gisterenavond was ik wat aan het reizen, surfen zou je kunnen zeggen maar ik vind reizen gewoon mooier qua woord, op het internet. Via dramatiek in de muziek kwam ik al snel bij de opera terecht. Via tussenstops op stations met klinkende namen als Verdi en Bizet, Carmen en Madame Butterfly, was het eindstation van de avond Les Pêcheurs de Perles (de Parelvissers). Het zachte heen en weer wiegen van de noten die “Je crois entendre encore”veroorzaakten, waren als glinsterende parels. Het zingen van Gigli, Caruso of wat recenter qua tijd Rolando Villazón, waren als voedsel voor mijn gevoelswereld.

Een rijtje van een stuk of tien tenoren kwamen voorbij en ze zongen allemaal hetzelfde stuk. Welk van de mannen het beste was? Onbelangrijk toch? Ik maak opzettelijk géén lijstje van goed of beter. De mannen gaven allemaal hun eigen interpretatie van één van de moeilijkste stukken voor een tenor. Ze hadden allemaal wel iets, iets bijzonders, iets eigens. Stuk voor stuk waren het beeldhouwers, schilders of tekenaars. Gebruikmakend van techniek, kleur en klank. Het waren voor mij allemaal impressionisten.

Vandaag heb ik een vrije dag gepland. In een opwelling en luisterend naar een impuls heb ik besloten dat het tijd is voor een bezoek aan het Kröller-Müller Museum. Het beloofd mooi weer te worden. Het park zal er prachtig uitzien en in vorm zijn voor ontvangst.

Uiteraard zal ik Monsieur Jacques, de eeuwig kijkende verbeelde man bij de ingang (ook bouwjaar ’58 trouwens), even gedag zeggen. De Van Goghs zullen vandaag twee enthousiaste ogen op zich gericht weten en de beelden in de tuin zullen, langzaam, een bewonderende wandelaar voorbij zien schuifelen.

Inspiratie is ontvangen. Inspiratie is voedzaam. Inspiratie krijgen is vergelijkbaar met een auto waar je benzine, diesel of gas in laat stromen om vooruit te komen.

Inspiratie is ook ontdekken en genieten.

Fijne dag.