Ramsj, Erotique en Cappuccino

Rodin Wanneer ik in de boekhandel kom, en dat is best met enige regelmaat, loop ik even langs de ramsj. Met die afdeling heb ik een speciale band die naar vriendschap neigt. In de grootste en meest gesorteerde boekhandel van Nijmegen is de afdeling, met de voor een uitgever overtollige boeken, opgebouwd en zo’n beetje gesitueerd rondom de koffiehoek wat ik een slimme zet vind. De geur van cappuccino heeft het namelijk in zich meer te laten kopen. Bij mij werkt het in ieder geval.

Stiekem bemerkte ik ook dat, met het uitgezochte en uiteindelijk aan te kopen boek stevig onder de arm geklemd, de geur van verse cappuccino en haar naam me een flamboyant gevoel gaf. Een soort drie-eenheid dus. Het boek, de geur en de naam cappuccino. Ik kan het vaak uitspreken, binnen of buitensmonds. Dat maakt niet uit. Uiteindelijk geeft de naam een gevoel van vakantie of een lichte rush. Of zelfs een kick.

Het boek dat ik tegenkwam, vond, zomaar zag liggen, was eigenlijk al prikkelend genoeg. De herinneringen aan de prachtig ingelijste tekeningen in het Singermuseum in Laren speelden direct mee. Het vorig jaar tweedehands bij dezelfde boekhandel gekochte boekje met erotische schetsen is nog steeds een bescheiden maar sprankelende aanwinst voor mijn boekenkast. Ook voor op tafel trouwens, want af en toe dat laat ik een pagina een dag of wat open en bloot liggen om nog maar eens en nog maar eens goed te kijken.

Nu ik mijn oude blogtekst over het kopen van het schetsboekje teruglees (Rodin, een moment suprême en het voorspel), valt het me op hoe vurig ik toen was. Gelukkig wel.

‘Lack of passion is fatal’, schreef iemand ooit. Ik weet niet meer wie, doet er ook niet zo toe. Wanneer de passie is verworden tot minder dan een waakvlammetje dan rest er nog maar èèn ding. Wanneer je in een kopje cappuccino gaat roeren verbrijzel je niet alleen maar het mooi opgebrachte hart maar koel je de koffie ook af. En niets, bijna niets, is smeriger dan een kopje koude cappuccino.

Fijne vurige dag.