Ramsbazuinen, boeken en een jurk van Dior

5C37D380-E557-43F6-85EE-86441659A1BADat de boeken speciaal waren gekocht vanwege hun decoratieve waarde!

Een van de 53 kerstbomen in het witte huis, het huis dat meestal zo lijkt het althans gevuld lijkt te zijn met tweethysterie en het prat gaan op eigen zelf, is opgebouwd uit louter boeken. Een woordvoerder van de First Lady heeft dat bevestigd naar aanleiding van vragen over de keuze van de verschillende titels. Mensen zoeken nu eenmaal graag ergens achter.

5500 meter aan kerstlampjes verlichten daar in het witte huis de boel. Ik zag er de foto’s van. Het leek een op een goed georganiseerde show of iets dat Walt Disney bedacht zou kunnen hebben. Ik moest even denken aan klimaatdoelstellingen, vluchtelingen, illegalen, verspilling en een voorbeeldfunctie.

Ik zag gisteren een film. Een eenvoudige, maar zeer onderhoudend en dat was de bedoeling. Het ging over een muur om de bozen buiten te houden en de zogenaamde vrede te bewaren. Aan het eind bleek het te gaan om een experiment en bleken de inwoners van een nogal grote stad, die enorm op New York lijkt, bij de neus te zijn genomen. Wat opzich enig vermaak met zich meedroeg maar ook leed en menselijk drama.

Denkend aan muren kwamen er diverse beelden voorbij. Die van de Chinese muur of de Oost-Duitse. Of wat te denken van de muur van Mussert of die van Trump? Muren zijn er in allerlei vormen en verschijningen. Gevoelsmatig opgetrokken en denkbeeldige muren tussen mensen bestaan tenslotte ook.

Muren hebben diverse kanten. Je kunt ze bouwen, beklimmen, er tegenop kijken, afbreken, slechten of wat al niet meer. Ze laten begroeien met mooie klimop of ervoor staan tot je een ons weegt of zelfs proberen ze omver te blazen.

Daarom dwaalden mijn gedachten nog af naar Jericho, alwaar de ramsbazuinen (wat een mooi poëtisch woord) de muur omverbliezen om zo de belegeraars de toegang tot de stad te bezorgen. De rest laat zich raden. Dood en verderf was wat de klok sloeg.

5500 meter aan kerstverlichting. En een vrouw in een jurk van Dior. Nu maar wachten wanneer, gevoelsmatig, de bazuinen gaan klinken.