Pracht, praal en prioriteiten

Nijmegen Hatert Het was zo’n moment van prioriteiten stellen. Zo’n moment van de koffie koud laten worden of stoppen met schrijven. Een telefoongesprek tactisch stoppen, de afwas laten voor wat het voor dat moment is of iets dergelijks. Zo’n moment van keuze en voorrang geven aan wat er zich buiten in de lucht afspeelt.

Het licht deed haar uiterste best om mij te entertainen. Ze schonk me kleuraccenten, schakeringen en nuance. Een natuurlijke lichtshow. En ik? Ik kon alleen maar stil toekijken, kaderen en de ontspanknop van de camera indrukken.

Het fotograferen helpt om te kaderen, een uitsnede te maken. Het helpt om te bepalen waar het wérkelijk om gaat en dat voorrang te geven. Prioriteiten stellen dus. Best grappig hoe prioriteit, als gegeven, op dat moment gisterenavond op twee verschillende manieren aan de orde kan komen.

Het uitzicht vanuit het slaapkamerraam was overdonderend mooi. De dakrand van de tegenoverliggende huizen werd qua licht als silhouet weergegeven. Herinneringsbeelden van Monet, Sisley en Turner drongen zich aan me op. Beelden uit Mary Poppins en dan vooral de scene met de dansende schoorsteenvegers op de daken borrelden omhoog. Tegelijkertijd met de openstaande laatjes van mijn innerlijke beeldenarchief vloeide er ook een traan. Volgens mij heeft dat vocht expres een zoute smaak gekregen om te helpen herinneren. Alles heeft zo haar bedoeling. En dat klopt denk ik.

Ik had dus gisteren mijn eigen “Gezicht op Hatert”. Hatert, aan de rand van Nijmegen, mag dan als wijk niet zo mooi zijn als de stad Delft en de gemaakte foto is ook uiteraard onvergelijkbaar met het indrukwekkende “Gezicht op Delft” van grootmeester Vermeer, maar het mag er best zijn.

Hatert was een zogenaamde Vogelaarwijk. De naam, de bijbehorende stempel en stigma zijn nu gelukkig aan het vervagen. Langzaamaan worden we weer gewoon en tegelijkertijd bijzonder.

De transformatie van krachtwijk naar prachtwijk gaat de goeie kant op. Hatert is een mooie wijk aan het worden. Een deel van Nijmegen met haar eigenheid en pracht en praal..!

Fijne dag.