Ontberingen, een akelige stilte en March of the Penguins

2013-01-26-6262Ik kwam stap voor stap tot de conclusie dat ik niet op zo’n enorme vriendschappelijke voet sta met ontberingen. Niet dat ik het niet zou kunnen om ontberingen aan te gaan, maar zoek ze gewoon niet zo op. Waarom zou ik.

Gisteren kwam er een artikel voorbij dat een helder beeld gaf. De tekst ging over het uitsterven van een pinguïnkolonie op Antarctica. Komt omdat er een enorme ijsberg is gestrand in de baai waar de dieren leven. Er ontstond direct een triest beeld dat de oh zo aandoenlijk en mooie dieren nu meer dan 120 kilometer moeten lopen om voedsel te verzamelen. Mijn gedachten reisden even af naar die boeiende film “March of the Penguins” uit 2005. Adembenemende beelden vol met drama, ontroering en ook komische taferelen. Het beeld van een uiteindelijk gebroken ei en de teleurstelling van papa en mama pinguïn staat nog op mijn netvlies.

Pinguïns, klinkt zoveel charmanter dan vetganzen, hebben iets aandoenlijks. De gestrande kolossale ijsberg heeft met het formaat van zo’n 97 kilometer iets vijandigs. Terwijl ik het artikel las voelde ik de behoefte opkomen om te gaan schreeuwen: “Handen af van onze Pinguïns!”.

Merkte ook dat het noemen van getallen enorme effecten heeft. Volgens een wetenschappelijke studie, dus verantwoord, zijn er van de 160.000 as we speak nog zo’n 10.000 pinguïns over. “Het is er akelig stil aan het worden in het gebied. De grond ligt bezaaid met doodgevroren kuikens en verlaten eieren.” aldus een daar aanwezige professor.

Hier wil het maar niet vlotten met de winter, de vrieskou, sneeuw en het schaatsen. Daarom heb ik de bijgevoegde foto maar een ouderwetse tint gegeven. Om maar een beetje te benadrukken dat we iets aan het kwijtraken zijn behalve 150.000 pinguïns. Als je ze bij elkaar ziet dan vormt zich denk ik een kerkhof.

Ik zou er wel een serie foto’s van willen maken, van dat kerkhof. Maar zoals al aangegeven sta ik niet op zo’n enorme vriendschappelijke voet met ontberingen. Ben meer een beschouwer op veilige en luxe afstand en denk er ondertussen het mijne van.

Fijne sneeuwloze dag.