Nederlanders in Parijs, Bohemian zijn en een polonaise

IMG_8438Sommigen lopen voorop in de polonaise. Anderen wachten totdat er eens, of eindelijk, iemand begint om zich daarna hartstochtelijk aan te klampen. Weer anderen blijven zittten. Vanwege lichamelijke klachten, omdat ze er geen zin in hebben of niet voor schut willen staan. Of in dit geval lopen. Of dansen.

Moest het even opzoeken, maar het schijnt werkelijk onder dans te vallen: “dans waarbij men in een sliert achter elkaar host, met de handen op de schouders van de voorgaande persoon”. Volgens van Dale en die kan het weten.

Ik moest eraan denken omdat een polonaise op een feest vaak gepaard gaat met drank op de late avond. Wanneer mensen los komen, bepaalde remmingen langzaam zijn vervaagd of verdwenen en zelfs de schaamte naar de achtergrond kan zijn getransformeerd.

Maar eigenlijk kwam het door een bericht van het Van Gogh Museum. Vanaf 13 oktober is daar te zien: ‘Nederlanders in Parijs 1789-1914. Van Spaendonck, Jongkind, Van Gogh, Van Dongen, Mondriaan’.

In mijn hoofd vormde zich direct een sliert. Met een kunstenaar voorop, als meest losse op het moment van Zijn. Als leider van de sliert waar menigeen met de beste bedoelingen, maar ook om zich te laven, achteraan gaat. Met de handen op de schouders van de voorganger.

Het is me toch wat met de Kunst en de Kunstenaars. Zag weer een aantal goedbedoelde replica’s van zogenaamde Rothko’s en (ook goedbedoelde) voorbeelden van BN’ers die tegenwoordig allemaal massaal lijken te schilderen. Zag foto’s van werken van Degas en Matisse. Laafde me aan de intense kleuren van Pisarro en Paul Cézanne.

Langzaam zakte ik spreekwoordelijk op mijn knieën. Begon bijna te bidden tot de schepper (terwijl ik ook wel weet dat die niet bestaat…): “Laat me, laat me, laat me mijn eigen gang maar gaan…” en alstublieft, alstublieft een Bohemian zijn.

“Bohemiannism is the practice of an unconventional lifestyle, often in the company of like-minded people and with few permanent ties. It involves musical, artistic, literary or spiritual pursuits. In this context, Bohemians may or may not be wanderers, adventurers, or vagabonds.

“Nederlanders in Parijs.” Ik ben te laat geboren. Maar ben wel op mijn eigen weg.