Mon(t)Mart(re), de sfeer en een portret

mart-portret

Met dank aan Nieuws uit Nijmegen www.nieuwsuitnijmegen.nl/

Ik heb vanochtend nog sterk de behoefte om nog even in de Franse sfeer te blijven. Gewoon omdat het gisteren op de Montmartre markt zo gezellig was. Gewoon, omdat sfeer soms als vanzelf ontstaat en op een ander moment een klein duwtje in de goede richting nodig heeft om te gaan worden zoals het zou kunnen zijn.

Voor het eerst in mijn leven ben ik in verf gevangen, dat gegeven kan dus ook van mijn Bucket-list. Met dank aan de kunstenaar met de naam Joris die me ving terwijl ik in eerste instantie niet in de gaten had dat ik werd geschilderd. Wel zag ik de artiest een paar keer naar me kijken, maar ik was te druk bezig. Druk met mijn kraam, de voorbijgangers en met de keuze van de muziek. Terwijl de installatie van het winkelcentrum het liet afweten en jammer genoeg alleen maar Engelstalige liedjes liet horen brachten mijn iPad en Spotify als zoekmachine uitkomst. De Franse klanken waren niet alleen sfeerverhogend maar ook actief om dierbare herinneringen lichtjes aan de kook te brengen. Herinneringen aan heerlijke vakantiedagen en de liefde voor het Franse landschap gingen hand in hand. Als geliefden op zoek naar een liefdesnest.

Adamo, Georges Moustaki, Edith Piaf, Charles Aznavour en Françoise Hardy deden het ‘m. Maar ook Julien Clerc, Mchel Sardou, Jaques Dutronc en uiteraard Jaques Brel. De lijst zou nog veel langer en indrukwekkender kunnen zijn. Zoveel mensen, zoveel smaken en zoveel herinneringen.

Dat “Tombe La Neige” toch anders klinkt of een ander gevoel oproept dan “Vallende sneeuw” blijft voor mij verbazingwekkend en bijzonder. Op internet vond ik de volgende vertaling: “De sneeuw valt/ Jij zult niet komen vanavond/ De sneeuw valt/ En mijn hart kleedt zich in het zwart” Ik hoop maar dat die vertaling klopt want ik ben zelf helaas de Franse taal niet machtig, vandaar dat ik in “Tombe La Neige” geen vallende sneeuw kan ontdekken.

Melodie en woorden kleuren. Net zoals de streken van met verf gevulde penselen.

Fijne dag.