Mies, het meisje met de parel en de verf van Vermeer

4AC92BE8-A2B0-43CF-A340-C297A42B3A77Mooi was het getoonde beeld. Met gehandschoende handen het voorzichtig uit de lijst halen. De gezichten spraken boekdelen. De stille bewondering sprak uit het beeld en voor het beeld.

Het meisje met de parel krijgt een total body scan zonder haar zelfs maar aan te raken. Kosten nog moeite worden gespaard om met behulp van de allernieuwste technieken achter de (verf)geheimen van Vermeer te komen. Minutieus worden de lagen gescand om toch maar vooral te weten te komen over het hoe en wat.

Als ik Vermeer was ging ik er maar eens goed voor zitten, daarboven in de schildershemel. Dat doen ze hier op Aarde trouwens ook. Er is door het museum een atelier van glas gebouwd. Achter het glas kunnen bezoekers het proces volgen. Ook dat laatste bericht zorgt voor meer ophef en mooie publiciteit.

Het meisje met de parel. Een van de grote iconen die ons land rijk is. De Mona Lisa van de Lage Landen. Wie het ooit heeft mogen zien is verkocht. En voor altijd verliefd. Tenminste zo werkte het bij mij. MeToo dus. Positief en dansend in driekwartsmaat.

Mies is dood. Overleden op 88 jarige leeftijd. Mensen gaan uiteindelijk dood, zo ook Mies. Treurig maar waar. Het nieuws was gisteren nog maar net van de persen gerold en nat van de inkt of de oprechte superlatieven vonden hun weg.

De oermoeder van de televisie. De vrouw die de taal van het volk sprak. Zo gewoon gebleven. Een vakvrouw tot op het bot. Eentje die geen autocue wilde en hoefde. ‘Open het dorp’ wat ik nooit zal vergeten. ‘Een van de acht’ op de zaterdagavond. Gezien in huiselijke kring met ‘koffie verkeerd’ compleet met kop en schotel. Koekje erbij. Geen internet, geen mobiel, geen afleiding. Wel de prikkels van de lopende band.

Het meisje met de parel. ‘In de hoofdrol’. Ook een Mies programma trouwens.

Nooit zal ik de stem van Mies vergeten. Overslaand van oprecht enthousiasme. Scherp wanneer nodig, dirigerend wanneer aan de orde. De stem van het meisje dat de parel draagt zal ik nooit horen. En dat draagt ook bij aan het mysterie. Ik zal het net zo min horen als de harige strijkende penselen van Johannes Vermeer.

Het meisje met de parel. Ooit en voor altijd verbeeld door actrice Scarlett Johansson. Ik was direct verkocht en verliefd. Jammer van al het ijspret maar het is wat mij betreft tijd voor de lente.