Mannelijkheid, de hashtag en een bal

‘So, love has her own energy and explosions’ ‘So, love has her own energy and explosions’  ©Mart van Zwam 80 cm x 80 cm

‘So, love has her own energy and explosions’
©Mart van Zwam
80 cm x 80 cm

#metoo

De hashtag in verband met het misbruik werd de afgelopen dagen razendsnel en intens gebruikt. De beerput gaat op dit moment steeds verder open en lijkt tot op de bodem te worden leeg geschept. Verhalen en nare ervaringen worden gedeeld, namen genoemd. Ik moest even denken aan de gevallen Bill Cosby en de ‘Kleedkamerpraat’ van de huidige Amerikaanse president die ondertussen als kanonskogels de ene na de andere blunder afvuurt.

Moest ook denken aan de tekst van John Lennon. “We make her paint her face and dance. If she won’t be aslave, we say that she don’t love us
If she’s real, we say she’s trying to be a man. While putting her down we pretend that she is above us. Woman is the nigger of the world, yes she is”.

Ondertussen stuurde onze minister president een paar dagen geleden de boodschap de wereld in dat het wat hem betreft niet uitmaakt hoe de verdeling is qua man-vrouw in het nieuwe kabinet. Ondertussen zijn de reacties over zijn (on)sexuele leven en mogelijke geaardheid nog steeds niet van de lucht.

Het is de hoogste tijd om onze grenzen opnieuw te definiëren en vast te stellen. Om waarden en normen niet als vieze woorden te zien en te gebruiken maar als bakens in tijden van schemerige dagen en donkere duistere nachten.

Gisteren ook zo genoten van de zon? Ze kleurde zoals ons ‘Oranje’ tijdens het aanstaande wereldkampioenschap had kunnen doen. Saharastof en asdeeltjes uit Portugal gaven een fantastisch beeld maar tevens een bijna onheilspellend gevoel. In vroegere tijden hadden we zomaar kunnen geloven dat de wereld op het punt van instorten stond.

Beelden, beelden, beelden. We leggen vast. Maken ze aan. Stikken ervan en er bijna in. In grote aantallen komen ze langs. Ze helpen om het overzicht te behouden, te bepalen en als leidraad in ons bestaan. Maar ze kunnen ook uitermate verwarrend zijn en als verkeerde richtingaanwijzers fungeren op ons levenspad.

‘De bal ligt nu bij jullie, mannen’. De titel van een column van Karin Spaink sprak niet alleen boekdelen maar was tevens een uitnodiging. Om verder te lezen en de geschreven tekst te beschouwen als baken in de nacht.

Mannen, wij zijn aan zet. Maar niet zonder onze mannelijkheid te verliezen denk ik. Zelf ben ik er in alle redelijkheid best trots op. Zowel letterlijk als figuurlijk. Niet alleen omdat het zo’n mooi en fier vooruitgestoken deel van mijn lijf kan zijn, maar ook omdat het de kracht in zich heeft bergen te verzetten en boze wezens te verjagen in een duistere en donkere nacht.

De bal ligt nu bij ons.