life magazine, beelden en een ervaringsplek

Life magazine “Van een uitkijkplat op de 86 ste verdieping van het Empire State Building omlaaggesprongen, rust een knappe jonge vrouw vredig op het ingedeukte dak van een personenauto, waar zij op neersloeg.”.

De foto heeft iets fascinerends, de tekst ook. Niet alleen vanwege de inderdaad knappe jonge vrouw, compleet met handschoen en blote voeten, maar ook vanwege het gevoel dat je ervan krijgt. Aan het ingedeukte ijzer is op te maken wat een kracht er bij de landing loskwam.

De foto komt uit een overzichtsboek van Life, het Amerikaanse tijdschrift. Een naslagwerk vol nieuwsfoto’s van lang geleden. De bijgevoegde tekst verraadde dat ook al natuurlijk. Tegenwoordig zouden we het hele ‘gebeuren’ (vreselijk woord als uitdrukking…) anders beschrijven.

In de nagalm van de Oscaruitreiking kwam er gisteren het bericht naar buiten dat er in een Engels winkelcentrum een ex is vergiftigd. Een ex-spion dus. Samen met zijn wat jongere vriendin. Heel triest allemaal. Maar het bericht leek op een deel van een ‘My name is Bond’ scenario.

Vanochtend het bericht dat een Wit-Russische escortgirl, die in een Thaise gevangenis verblijft, audio materiaal in handen heeft waarmee ze de Russische verkiezingsinmenging kan bewijzen. In het bericht was er ook sprake van een jacht, een bootreisje en lessen in het verleiden.

Actrice Francis McDormand was tijdens het achteraf feestje haar Oscar eventjes kwijt. Een of andere onverlaat was er mee vandoor gegaan en maakte snel even een video-opname om op social-media te publiceren.

De wereld is aan het veranderen, dat hoor je vaak. Maar misschien is dat wel een veelgehoorde illusie en blijft het best en behoorlijk bij het oude op de ervaringsplek die we voor het gemak Aarde zijn gaan noemen.