Kleuren, het landschap en de angst tot bewegen

258D6CA7-7513-4830-9A63-40B3D4D1D4C8Opeens bleek ik naast iemand uit Kameroen te zitten. In de treincoupé wees ik haar op de door haar meegenomen fiets. De voorband had op een plaats een vreemde verdikking wat het gevaar van een klapband zou vergroten. De studente ‘Communicatie en Informatica’ wees me er in eerste instantie op dat ze me niet verstond. Haar excuus dat ze geen Nederlands sprak opende de deur voor een weliswaar kort maar aardig gesprekje.

Dat het beeld van iemand veranderd wanneer het land van herkomst, geboorte of verblijf bekend wordt gemaakt is een logische. Ik kon haar niet meer zien zonder de gedachte aan zon, aan prachtige kleuren en warmte. Haar opgebonden kroeshaar had een mooi toefje. Haar tanden waren stralend wit, ogen hadden iets van opgewektheid, haar huidskleur had van dat diepe intense donkerte dat een landschap ten toneel voerde dat de treincoupé mede vorm gaf.

In de stationshal en op weg naar de streekbus passeerden ettelijke reizigers. Op weg van A naar B. Soms rennend van hot naar her. Indrukken werden meer dan indrukken. Het landschap veranderde door de vaststelling dat de Nederlandse wereld steeds meer transformeert van blank en wit naar alsmaar kleurrijker. Plus de vaststelling van mijn kant dat het goed is en zeer, zeer waardevol.

Ergens in de verte klonk opeens reggae muziek. Het ritme gaf de maat van leven aan. In mijn hoofd hoorde ik ‘No women, no cry’ van Bob Marley haar weg vinden. De zon deed wat ze kon op vrijdag. Het aanstaande weekend deed er een schepje bovenop.

Racisme en discriminatie. Ik heb ze nooit begrepen. Ik snap wel de angst van mensen die niet mee kunnen bewegen in en met de tijd en haar veranderingen. Het is hun angst die de boel zo beïnvloed. De angst voor het onbekende in een alsmaar prachtig veranderend landschap.

Veel muziek luisteren met prachtige ritme’s. Het is gewoon een advies. Omarm de angst en luister ondertussen naar je eigen hartslag als leidraad. En stel je open. Open. Zet de deur alsjeblieft wagenwijd open.

Mooi weekend.