Jan en Jans, de tijd en een spiegel

2017-01-19-007-2--smallWat zal het zeer doen, dacht ik nog. Zag Hillary een tikje in zichzelf gekeerd voor zich uit kijken. Waren die vochtige ogen nu vanwege het weer of was er meer aan de hand?

Het was gisteren een donkere dag. Niet dat het voor mij persoonlijk een trieste dag was, gelukkig verre van dat, maar er hing gevoelsmatig zo’n typische grauw aanvoelende deken overheen. De rode draad was natuurlijk de beëdiging van Donald T. als nieuwe president.

Maar er was meer. Zo las ik dat Robert Anker was overleden. Niet dat ik hem nu zo goed kende maar op nu uitgerekend te overlijden op de dag dat je nieuwe boek verschijnt? Ik vond het een vreemd aanvoelend en triest bericht.

Verder was er het zeer plotseling overlijden van VPRO’s hoofdredacteur Karen de Bok. Haar kende ik ook niet, maar wel de verschillende tv-programma’s. Van Dis in Afrika, Onze man in Teheran en Langs de overs van de Yangtze. Niet dat ik alle afleveringen daarvan zag, maar toch. Deze programma’s hadden allemaal iets schilderachtig moois en bleven boeien.

En dan was er natuurlijk het overlijden van Jan Kruis. 83 is ie geworden. ‘Kaas, koeien en Klompen’ las ik ergens. Jan was tekenaar en portretteerde het Nederlandse gezinsleven. Komplot met Opa en een rode ‘je weet wel’ kater. Jarenlang verkocht ik de Libelle. Keurig opgerold met een elastiekje er omheen vlogen ze over de toonbank. De Libelle las ik niet echt, was nou niet bepaald mijn lijfblad, maar de strip van Jan Kruis was af en toe om te schateren en vaak een spiegel van tijd en mens.

En die berichten kwamen nog voor het ‘Amerika first’ van de nieuwe kersverse Amerikaanse president. Ik zag een wat koele, zo niet ietwat ijzige Michelle en een vermoeid uitziende Barack. Had met ze te doen, maar vooral ook met allerlei andere aanwezigen. Die ik uiteraard niet kende.

Iemand schreef: ‘Het was nou niet bepaald een feestje’, daarmee volgens mij de spijker op de kop slaand. Hard en krachtig. De lat licht hoog voor Donald. Eigen schuld dikke bult, zo denk ik dan maar.

Op de officiële website van het Wite Huis verdween direct al een pagina dat ging over de rechten van homosexuelen en transgenders. Er ging ook een streep door de klimaatplannen. Ik dacht even aan die gebalde vuist van Donald T. Volgens mij gaan we nog interessante en spannende tijden tegemoet.

Mooie en schilderachtige zaterdag wens ik je.