Hallo Nijmegen, hallo Jumbo en hallo Zilver

IMG_4406Hallo! Nijmegen.

Het gratis huis aan huis blad stak schuin en half in de openstaande brievenbus. Wat niet alleen schoonheid bracht in de beeldcompositie maar ook een frisse wind door de gang liet gaan.

‘Hallo! Nijmegen’ (wat de titel was) had ik met een vloeiende beweging in mijn handen. De klep van de brievenbus klapte dicht. Snel en vakkundig. De wind bleef buiten.

‘Hallo! Nijmegen’. Ik kan niet anders dan er in up tempo en met veel optimisme ‘Hallo Jumbo!’ eraan toevoegen als ik zoiets lees. Komt door het schier eindeloze erin pompen van het reclamebureau en de marketing van de supermarkt. En bij Jumbo denk ik aan olifanten en legpuzzels. Ook zoiets.

Op de foto die op de voorpagina prijkt kijken vier mensen me lachend aan. Waarschijnlijk had de fotograaf ze erop gewezen. Op de achtergrond staan wat oude Nijmeegse panden waaronder die van de Waagh. De aanwezige parasols staan in het decor en ingeklapt(!) op de foto. Een klein detail, maar het doet er toe. Het verfrissende licht komt van extern, niet van hare majesteit de zon.

‘Bankieren met een menselijke maat’ staat op de voorkant te prijken. Vol trots. Het menselijke maat is geschreven in een lettertype met enige zwierigheid. Je zou met gemak kunnen zeggen: warm en vol aandacht.

Het krantje staat boordevol advertenties. Zo’n gratis krantje kost natuurlijk wat. Verder vraagt iemand van het Huis van de Geschiedenis zich af wat geluk nu eigenlijk is omdat oktober nu eenmaal de landelijke maand is van de geschiedenis en heeft een collumnist het over hospitality. De gastvrijheid dus.

Een mooi woord: gastvrijheid. Daar zit het woord gast in en vrijheid. Een open deur waarschijnlijk, maar ik ga voor gastvrijheid. Omdat ik van mooie woorden hou. En van enige zwierigheid.

‘Vluchtelement’. Dat kwam vanochtend ook voorbij. In combinatie met Epke Zonderland en het behaalde zilver. Hij had er gemakkelijk vanaf kunnen vallen, zoals hij het zelf zei. Maar met eerst een hand aan de rekstok kon hij zich ‘herpakken’ en de rest op de automatische piloot vervolgen.

Mooie naam: Zonderland. En vooral in combinatie met vluchtelement.