Het geluk, de verboden vruchten en de Boekenweek

2017-02-23-4457-02-smallHelp! De boekenweek is in aantocht!

25 maart tot en met 2 april. Mocht het je zijn ontgaan. De CPNB (collectieve propaganda voor het Nederlandse boek) doet in ieder geval haar best om ons te helpen herinneren. Gelukkig wel. Van een beetje lezen of lezen plus plaatjes kijken, dat laatste kan uiteraard ook, kun je namelijk best gelukkig worden. En uit het nieuwsbericht van gisteren schijnen wij Nederlanders, ook als land, daar zelfs aardig in te slagen.

David Rockefeller is overleden, 101 is ie geworden. Het zei me in eerste instantie niets, wel uiteraard qua achternaam. Steenrijk geworden door zijn opa en onder andere de olie. David kreeg in het bericht als titel mee: ‘de langst levende miljardair’. Ik zag de regel al op een grafsteen staan, de woorden met eerbied erin gebeiteld, en vroeg me af of David ondanks of juist dankzij het geld in zijn leven gelukkig was geweest.

Over geluk en verboden vruchten (het thema van de boekenweek!) gesproken? Zo zag ik gisteren op film een  Ghanese voetballer in een dankwoord zijn vrouw én zijn vriendin toespreken. De jongen was even te enthousiast en uitgelaten. Hij corrigeerde, tenminste deed er een poging toe, en riep er direct achteraan: “Het spijt me, Liselle. Ik hou van je.”.

Terug naar de boekenweek. Ren straks naar de winkel voor Herman Koch’s ‘Makkelijk leven’ en of het essay van Connie Palmen met als indrukwekkende titel ‘De zonde van de vrouw’. Duik al zwaaiend met het boekenweekgeschenk, door Herman geschreven, opmzondag 2 april in een treincoupé. Reis gratis door het Nederlandse landschap en waan je in de wereld van hoofdpersoon Tom Sanders. Getrouwd met Julia, vader van twee kinderen en gevierd schrijver van de zogenaamde zelfhulpboeken.

De boekenweek. Qua propaganda deed ik gisteren mijn best. Prees maar weer eens ‘Le Petit Prince’ aan. Omdat het een van mijn lijfboeken is. Omdat ik er iemand, over geluk en inzicht gesproken, hopelijk mee kan helpen. In het verleden heb ik dat aanprijzen en helpen al vaker gedaan. Heb het prachtige boekje met die mooie tekeningetjes uiteraard ook in mijn bescheiden kast staan. En zelfs een exemplaar in een vreemde taal (liefdevol gekocht in India) dat ik niet kan lezen.

Vruchten en het verbodene? Vandaag maar eens de supermarkt in. Zal uitkijken naar een vijg. Zal mijn vinger tegen en in een aardbei of druif drukken. En het net zolang volhouden totdat het vocht eruit zal spatten en de groeikracht van de vrucht zich in mij zal nestelen.

Wens je een mooie dinsdag en alvast een prachtig leesmoment.