Expositie: Vincent van Gogh – Rondom de pastorie

Van Gogh, De PastorietuinVincent van Gogh – Rondom de pastorie

Het Noordbrabants Museum
10 oktober t/m 20 december 2015
Vincent van Gogh voelde een grote liefde voor het Brabantse land. Hij woonde en werkte er het grootste deel van zijn leven. Het Noordbrabants Museum is de enige plek in Brabant waar je zijn schilderijen kunt bekijken. Ter gelegenheid van Van Gogh 2015 worden in Vincent van Gogh – Rondom de pastorie de schilderijen uit de vaste Van Goghpresentatie in een aparte tentoonstellingszaal geëxposeerd en uitgebreid met verrassende bruiklenen uit Nederland, Spanje en Mexico. Samen geven ze een beeld van Van Goghs eerste stappen in de kunst.

Van Goghs ontwikkeling als schilder
In Rondom de pastorie wordt aandacht besteed aan Van Goghs ontwikkeling als kunstenaar in Brabant. Een bijzonder zelfportret uit 1886, uit de grote verzameling zelfportretten van het Van Gogh Museum in Amsterdam, laat zien hoe Vincent er in Brabant ongeveer heeft uitgezien. Hij schilderde het een paar maanden na zijn vertrek uit Nuenen.
Opvallend aan Van Goghs werk uit zijn Brabantse periode is dat er in kleurgebruik een sterk verschil is met zijn latere, Franse werk, maar dat de Brabantse thema’s in dit Franse werk wel steeds terugkeren.

Bron en lees verder…