Een vluchtelingenkostuum, ademnood en een raam

Museum ArnhemMooi. Museum Arnhem gaat verbouwen. Overigens is dat het museum waar ik mijn eerste voorzichtige stapjes deed in het Kunst-Kijken en Beleven. De entree wordt groter, het geheel gerestaureerd en volgens museumdirecteur Saskia Bak gaat ook de tuin op de schop. “De tuin wordt de groene buitenzaal van het museum.” Ik ben reuze benieuwd.

Oh ja. Er komt ook nog een grote ondergrondse tentoonstellingsruimte. Uiteindelijk wil het museum groeien van 75.000 naar 100.000 bezoekers per jaar. Een mooi streven.

“I’ve stood in front of this dozens of times. It never fails to take my breath away.”. Soms komen mensen in een staat van ademnood. In dit geval werd de tekst getwitterd door een bezoekster die naar een schilderij van Jackson Pollock staarde. Het adem tekort komen speelde zich af in het Museum of Modern Art in New York. Een gevoel van jaloersheid overviel me. Mijn adamsappel deed mee.

Nog meer nieuws? Ja. Het Tropenmuseum gaat voor een paar dagen dicht. Vanwege het Grote Goed Geld Gala dat zich daar gaat afspelen. Volgens de website is de hoofdgast van de avond niet minder dan George Clooney en gaat Humberto Tan hem interviewen. George komt vanwege zijn positie als strijder voor mensenrechten. Hij spreekt namens zijn organisatie Not On Our Watch.

Ondertussen ging het gisteren op social-media ook over Amazon als verkooppunt en het Vluchtelingenkostuum. Het kinderkostuum bestond uit een hemd, vest, broek en muts voor de jongens en een jurk voor de meisjes. Volgens Amazon was de outfit bedoeld om kinderen op vluchtelingen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog te laten lijken.

In het Museum Arnhem kun je in een van de zalen een groot raam vinden. Mocht je er nog nooit hebben doorgekeken dan is het een goeie tip en de moeite waard om er eens rustig de tijd voor te nemen. Het raam geeft niet alleen een schitterend uitzicht en landschappelijk gevoel, het is ook een blik naar de plek waar ooit eens zwaar werd gevochten om ons van de bezetter te ontdoen.

Bewoners in Arnhem waren al op de vlucht, of met een mooi woord geëvacueerd. Vaak met niet meer dan wat schamele bezittingen. Misschien mede door het museumraam, de Kunst, het landschappelijke uitzicht en de familiegeschiedenis voel ik zo mee. Mee met de mensen die nu hier zijn aanbeland. Vaak met niet meer dan wat schamele bezittingen.

Fijne dag in hoofdletters.