Depressie, kopschuw en geldschaamte

Vincent Van Gogh En? Goed doorgekomen?

Dinsdag. De dag na Blue Monday! Een nu jaarlijks terugkerend evenement lijkt het. Waarschuwingen druppelden als vanzelf via allerlei bronnen binnen. Verschillende bedrijven probeerden een graantje mee te pikken door iets leuks aan te bieden of een evenement te organiseren. Aanpraten is een mooi woord waar niks mis me is, je ernaar gedragen of juist niet kan een hele uitdaging zijn.

Waar ik zelf van onder de indruk raakte had met cijfers te maken. Het blijkt dat de 22 rijkste mannen ter wereld meer bezitten dan alle Afrikaanse vrouwen bij elkaar. Als je het leest doet het iets met je, kan niet anders. Verder bezitten 2000 miljardairs meer dan 4.6 miljard mensen die trouwens ook 60% van de wereldbevolking uitmaken. Keiharde cijfers die in deze tijd van ‘shaming’ verder moeten reiken dan gewone tijdelijke schaamte.

Iets kunstzinnigs dan? Het blijkt dat het zelfportret dat Vincent Van Gogh schilderde en dat eigendom is van een museum in Oslo toch echt is. Dat was de conclusie na jarenlang onderzoek door het Van Gogh Museum te Amsterdam. Te zien is een man tijdens zijn tijd van psychose. Dat laatste is een niet geheel onbelangrijk detail.

Het woord van de dag was wel: Kopschuw. Dit in verband met Vincent’s zelfportret. Misschien zou ik het kunnen aanvullen met het voor de hand liggende woord: geldschaamte!