Chriet Titulaer, verduurzamingskosten en de aders van een landschap

The veins of a landscapeChriet Titulaer is overleden.

Zelfs de wetenschap en alle technische ontwikkelingen konden hem niet redden. Maar misschien was dat ook niet de bedoeling en stond zijn overlijden in de sterren geschreven en al geruime tijd vast?

Vond het altijd een aparte vogel die Chriet. Hoorde gisteren dat hij behalve veel kennis ook veel humor bezat. Zelf moest ik altijd het meest lachen om zijn ringbaard die hem dat opvallende gaf. En dan was er nog die onuitwisbare stem met dat Limburgse dialect.

Gisteren viel het me op dat hij qua achteraf beschouwing in steeds hogere sferen belandde. Hij werd zeg maar (afschuwelijke mode is het om telkens en overal ‘zeg maar’ bij te gebruiken…) de hemel in geprezen. Als futurist werd hij gezien. En bijna als ‘ziener van de toekomst’.

las vanochtend dat vooral de lagere inkomens de komende jaren hard worden getroffen door diverse maatregelen. Maatregelen die nodig zijn in verband met de oprukkende duurzame energie en de Nederlandse energievoorziening. Het woord verduurzamingskosten stak er in het nieuwsbericht met kop en schouders bovenuit. Ik kon het woord bijna niet lezen zonder de stem van Chriet erbijgeleverd.

‘Daaaar gaat ie weer…’. De televisiereclame knalde vroeg op de avond mijn huiskamer binnen. Gevolgd door die afschuwelijke kreet van ‘vliegtickets’ en aangevuld door het korte ‘punt NL. Om onze behoefte te prikkelen. Om onze zin in vliegen aan te wakkeren. Om er een klap op te geven ten opzichte van onze ontevredenheid, het is ook rotweer (april doet wat ie wil…). Om onze zucht naar horizon en verre uitzichten te vergroten. Om ons de gelegenheid te geven (voor een superlage prijs…) de wereld te verrassen op vrolijk gemaakte selfie’s.

Chriet Titulaer is overleden. Het was een leuk vermakelijk programma met een blik op de toekomst. Maar heel stiekem verdenk ik de makers er wel van onze zucht en verlangen naar de allernieuwste technieken verder aan te wakkeren. Tenslotte moest de economie nog harder gaan draaien, maar achteraf beschouwd met alle gevolgen…

Dag Chriet…