De bloesem, de duiding en het klimaat

Mart van Zwam Het was alsof de appelboom in mijn tuin vanochtend een zonnige en natuurlijke knipoog ten beste gaf. Ergens in het opgeroepen gevoel klonken de geruststellende woorden: “Het komt wel goed.”. Geruststelling heeft een mens af en toe nodig. De ene keer wat meer dan op een ander moment.

Gisteren kwam er een stuk tekst op social media van de firma Vattenfall (voorheen Nuon) voorbij. Men probeerde via betaalde ruimte de boel, uiteraard voor eigen gewin, wat te kleuren: “Lig jij ook wel eens wakker van het klimaat? Luister dan naar onze super-rustgevende-klimaatverandering-engineering-tracks.”. Ik haakte bij de geschreven woorden direct af. Kan ik niets aan doen, is de aard van het beestje. Misschien wel mijn op kritische leest geschoeide houding, wellicht mijn wantrouwen tegen te(!) grote bedrijven.

Badend in het licht liet de ontluikende bloesem van de appelboom me zien wat badend in het zonlicht nu eigenlijk wil geven en duiden. Zacht dacht ik aan Claude Monet en Paul Cézanne om de dromerij te vervolgen met de kleuren die Pierre-Auguste Renoir ons achterliet. Stuk voor stuk voorbeelden van wat Kunst met de hoofdletter K met je gevoelsleven kan doen.

Gisteren was er ook kort nieuws over de uitbreiding van de Eemshaven. Niet echt naast mijn bed, maaar toch. Bij de Eemshaven wil men een polder vol storten met grijze betonblokken vol met broodnodige datacenter en distributie gebouwen voor de zucht naar internet, dataverkeer en online-aankopen. In een van de aanliggende dorpen gaan de inwoners gebukt onder de drang naar meer en alsmaar meer. Ook dat zou je kunnen scharen onder de noemer ‘duiding’.

Het komt wel goed met ons klimaat. De kleuren versterken de natuurlijke vorm die uit zichzelf groeit omdat groei nu eenmaal in de natuur zeer vanzelfsprekend is.