Amsterdam, Ed van der Elsken en de aap z’n reet

IMG_3618

HART’ Speciale aanbieding: t/m 14-02-207 van €150 €100 formaat: 50 cm x 50 cm (gratis verzending!)

‘Ik heb ze niet gemaakt voor de aap z’n reet. Het is wel de bedoeling dat ze een paar eeuwen meegaan.’

Aldus sprak Ed van der Elsken. Het citaat vloog gisteren, verpakt als reclame, over het beeldscherm. Vandaag (5 februari) is de uitzending van deel 2 in Avro’s Kunstuur. Om 17.40 kun je er, al dan niet met een glas boeiende en mooie wijn plus een kaasplankje, voor klaarzitten. Om je dan te vergapen aan al dat moois dat voorbij komt. En dan heb ik het niet alleen over de jonge vrouwen in minirokjes.

Ed van der Elsken. Hij kwam al voorbij toen ik de fotografieopleiding volgde. Ooit. Lang geleden. In de tijd dat we, mijn studiegenoten en ik, een filmpje in het toestel plaatsten en er met de recterduim op los transporteerden. Beeldje voor beeldje werd vol geschreven met licht. Dat soms zo wonderlijk schone licht waar je ook af en toe wel hoofdbrekens van kreeg. Dan was het weer te hard, dan weer te zacht. Soms ruim voldoende of veel te veel. Op een ander moment, in de donkere kamer, bestond het uit dat wonderlijke rood dat een donkere kamer nu eenmaal prachtig kan vullen.

Daarvoor, als jongeling en broekie, passeerde hij ook al mijn blikveld. Hoe strak en rommelig vond ik als boekverkoper wel niet zijn zwart-wit foto’s vol met provo en hippie. Hoe interessant vond ik wel niet de beelden uit die grote stad die Amsterdam heet? Hoe fantstatisch is wel niet het woord (en ik citeer…) “knolsmerissen”?

Ah, Parijs. Ook die stad kwam aan bod en liet me ademloos verlangen. Ed liet me hunkeren naar de lichtstad, de romantiek en het reizen. Naar de stad van zoveel liefdesgeschiedenissen en vooral die van Saint Germain des Prés.

Ed heeft gezwoegd en gevloekt. Vastgelegd en in beeld geschreven. Gezaaid heeft ie ook. En daarvoor ben ik hem intens dankbaar.

Het licht. Dat soms harde en onberekenbare maar ook verleidelijke licht. Dat licht dat je mee kan nemen naar plekken voorbij het alledaagse of gewone. Dat je kan ontroeren en vermaken. Dat je kan brengen naar waar je wilt? ‘Eye love you’.

Mooie zondag.