Een Toverlantaarn, projectie en licht

Toverlantaarn Ik heb een toverlantaarn gekregen. Weet nog niet wat ik ermee ga doen. Misschien iets met licht en projectie en dat fotograferen? Het ding was één van de vele restanten na een Koninginnenmarkt van een aantal jaren geleden, toen we nog geen Koning hadden, maar een Koningin. Toen de gigantische vluchtelingenstroom van nu nog lang niet op gang was gekomen.

De toverlantaarn is dus gelukkig niet in de laadruimte van de gemeentelijke grofvuilvrachtwagen terechtgekomen. Daar had ie gezelschap gehad van allerlei speelgoed, prullaria, goedbedoelde kitsch en ander voor ons overtollig spul. Ik heb wel eens met afschuw staan kijken bij zo’n vrachtwagen, na afloop van zo’n gezellige dag en happening. Tv’s, cd-spelers, computers, een beeldscherm. Letterlijk alles vreet zo’n monster. Dekens, beddengoed, kleding, vaasjes, potjes. Niets word geweigerd. De verzamelbak heeft geen stem.

Mijn broer had vroeger ook een toverlantaarn. Niet zo’n speciale. Een kleinere dan deze en niet zo mooi van vorm. Hij kon er filmpjes mee afdraaien. Niet dat er iets bewoog, dat niet. De beelden zaten op een filmrolletje en werden een voor een zichtbaar door het licht dat er doorheen viel. Projecteren ging op een witte muur of kastdeur. De beelden creëerden samen een vervolgverhaal. Een stripverhaal met in de hoofdrol Donald Duck. De onhandige en snel opgewonden rakende Donald beleefde grappige avonturen. Zijn uitgesproken tekst kon je lezen in de balloon die erbij was getekend. Een leuke manier van leren lezen en we waren weer een half uurtje zoet.

Gisteren hoorde ik een vraag met een therapeutisch antwoord ineen. Kwam voor in een Disneyfilm. Het ging over twee wolven die altijd vechten. De een is donker en wanhopig, de ander licht en vol hoop. Welke wolf wint? Degene die je voedt. Vond ik mooi om te horen.

Gisteren was het de tiende verjaardag van de Partij Voor De Vrijheid. Het geeft te denken. En Donald T. schijnt aan de winnende hand te zijn. Ik zie wel raakvlakken tussen de twee Donalds.

Ik heb een toverlantaarn gekregen. Helaas kan ik niet toveren zoals Harry Potter. Kan helaas ook niet zingen zoals Herman van Veen. Tja, als die laatste kon toveren? Dan kwam alles, echt alles, voor elkaar.

Fijne zondag.