Een zoekende heli, een tropenhelm en het gedijen van de kunst

97D1163F-6E39-41F7-A801-4EA678E85E55Na het schrijven van mijn dagelijkse stukje viel ik gisterenochtend langzaam in een ontspannen slaap. Tenminste, dat was het totdat het geronk van een rondvliegende helikopter het zondagochtend gevoel danig verstoorde. 

Het zou als een bovenmaatse bij hebben kunnen klinken ware het niet dat Nederland, als je de media een beetje volgt, nog steeds een terreurdreiging kent. Misschien was het bedreigende en uiterst nare gevoel ook deels te wijten aan indrukken die films zoals Platoon, Full Metal Jacket en vooral Apocalyps Now achterlieten. 

Indrukken horen bij het leven. Open deur. De helikopter bleef rondcirkelen. Duidelijk op zoek naar. Via Twitter kwam ik te weten dat men een tweede verdachte zocht. Een paar honderd meter van mijn huis. Dieven, gestolen auto en aanrijding, een getrokken vuurwapen. De wereld verruwd verder waar je bij staat. Het kan allemaal nog erger. Nog meer en meer. Ook in zo’n op het eerste gezicht slaapverwekkende wijk zoals de mijne.

Melania Trump in Kenya. Dat was een nieuwe en zeer treffend beeld van deze nog prille maandag. Melania naar Kenya ziet eruit als een grote modeshow. Met nadruk op het laatste. Melania met tropenhelm doet denken aan vroegere tijden. Aan tijden dat de rijke witte man en vrouw het voor het zeggen hadden. Het doet denken aan de missie, aan arme zwartjes, ivoor, belangen en het doel op zich. Het vergaren van nog meer rijkdom. 

Mart gaat naar Frankrijk. Vandaag nog een dag thuis. Koffer pakken. Niets vergeten. Morgen de Kunst onder de arm. Dat laatste bij wijze van spreken dan. ‘De kunst gaat uit logeren!’ is een nieuw project. In het leven geroepen omdat. 

Het mee te nemen kunstwerk blijft een tijd lang op een andere plek. In een ander huis. Zelfs in een ander land. Het verblijft op een plek waar gedijen een mooi woord is. Waar bijen de ruimte hebben, een vos zomaar rondloopt, roofvogels op zoek zijn naar eten, de koeien heerlijk loeien om aan te geven. Een plek waar ree gewoon ritselt in het struikgewas.

Melania Trump als beeld is fake. Plastic. Niet echt. Show en realiteit lopen door elkaar heen in het landschap van nu. Arme Kenianen. Het schept een verkeerd en vertekend beeld. We zijn heus niet allemaal zo.