Zacht, het verlangen en Insel Hombroich

Fotografie Mart van Zwam En soms is er dan opeens en zonder dat er aanleiding toe was dat gevoel van verlangen. Verlangen kan je zomaar overvallen en in beslag nemen, het kan je pakken en in de greep houden. En wanneer dat verlangen groot genoeg is en volledig kan het alle kanten met je op gaan.

Gisteren verlangde ik hevig naar het museum waar deze foto is genomen. Misschien komt het wel door het weer wat volgens allerlei weerdeskundigen zacht is voor de tijd van het jaar en wat in combinatie met verlangen een heerlijk gevoel oplevert.

Het is zacht voor de tijd van het jaar. Ik weet het niet, misschien moet ik er wel gewoon aan gaan wennen dat het voortaan zo zal zijn en blijven. Gisteren op weg naar huis zag ik in allerlei voortuinen lampjes branden. Gewoon en blauwig licht wisselden elkaar af, achter glas opgetuigde bomen, op de vensterbanken voor het raam aangeschafte kerstspullen.

Het is zacht voor de tijd van het jaar. Op straat lopen mensen zonder jas en ik zag een paar dagen geleden iemand in korte broek door de stad fietsen. De horeca heeft het prima naar de zin lijkt me, onder brandende rode spiralen is het best te doen. Alleen misschien nog iets praktisch verzinnen om rode wijn op een constante en mooie temperatuur te houden?

Het is zacht voor de tijd van het jaar. Ik kom maar niet in een soort van kerststemming hoezeer de muziek haar best doet me op weg te helpen. Allerlei kerstmuziek passeert in winkels om het verlangen aan te wakkeren, maar bij mij mist het zijn uitwerking.

Het is zacht voor de tijd van het jaar. Ik verlang naar kou, vorst en vlokken sneeuw om in een soort van kerstgevoel te komen. En ik verlang naar Insel Hombroich, het schilderachtige museum in Duitsland. Daar waar je natuur en kunst kunt omarmen. Daar waar uitdagingen op de loer liggen, prikkels welig tieren, nieuwsgierigheid gewoon maar ook bijzonder mag zijn en voedsel een kans krijgt om in te dalen.

Die Insel ist urweiblich,
Sie gebärt, hält zusammen, stützt, dient und läßt frei.
Sie ist kein Muß, sondern ein Darf.
Sie ist nicht entweder -oder, sondern sowohl- als auch,
Sie fordert jeden zur täglichen Auseinandersetzung mit sich selbst.
Sie ist kein männliches Feld für Organisation, Hetzjagd, Anhäufung, Macht und Demonstration.
– Tekst Karl-Heinrich Müller

In 2016 wil ik weer een paar dagreizen organiseren, naar de Insel. Ga je mee?

Fijne dag.