Woordenschat, Donny Hathaway en de vriendschap

Donny Hathaway Het spookte nog wel een beetje vannacht. Ergens hoorde ik glas rinkelen en iets wat op het geluid van een bloempot leek kapotvallen. Als het goed is trekt het een en ander vandaag weg maar blijft het onstuimig.

Onstuimig is ook zo’n mooi woord. Sterk, beweeglijk, hartstochtelijk. Driftig, heftig, fel. Als je er over nadenkt gaat het er een heel register voor je open. Onbezonnen, driftig, opvliegend, kolerig, beledigend, oneerbiedig. Als je een beetje woordenschat hebt kom je misschien niet tot roekeloze daden of afschuwelijk gedrag maar wellicht is dat maar een loze theorie.

Ik had het zeker te doen met de uitgenodigde jongeren in DWDD. Ze waren gekomen als voorbeeld van uitgescholden en onheus bejegende Chinezen in verband met het rondwarende en daardoor beangstigende Coronavirus. Scheldpartijen op straat, een werkelijk zinloos en afschuwelijk lied, poep en pies in een lift van een studentenflat. Voorbeelden te over.

Ik ben deze dagen weer eens helemaal verslingerd geraakt aan Donny Hathaway en dan vooral de life uitvoeringen. Komt door het bekijken van een indrukwekkende documentaire uitgezonden door de VPRO. Getto, achterstand, liefde, gospel. Alles komt voorbij. En vooral talent, genialiteit en virtuoos zijn. En ook doorgaan, doorgaan. Zonder te stoppen.

Misschien zouden we kunnen overwegen om ‘You’ve got a friend’ weer een hit te laten worden? Zou best kunnen helpen in deze tijd van de eenzamen, de alleengaanden, de achtergestelden en uiteraard ook voor Nederlanders met Chinese roots.

Ook een mooi woord trouwens: Roots!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *