Wakker Nederland, DENK en de woensdagochtendmarkt

E17BCAB9-3AE7-4AAD-9097-CFC9D0DCFB1DOp de woensdagmarkt hing een redelijk sfeertje van bedrijvigheid met uitschieters naar mineur. Behalve klanten was er wat groente, fruit en aardappels. Beetje vlees en kaas. De vis kwam uit Scheveningen, dat was in grote letters te lezen. Er was een kraam met de onvermijdelijke hoesjes voor mobiel plus verkoop van extra speakers en een kraam met kleding. Kleurrijke hoofddoeken wapperden in de zuchtende wind naast bonte sjaals, lange jurken en betaalbaar spijkergoed. 

Het weer liet zich gemakkelijk omschrijven als Maart roert zijn staart of vlees noch vis. Grijs, bewolkt, af en toe een spat regen plus een afwezige zonnestraal. Ergens aan de rand van de markt, afzijdig, stonden twee mensen al pratend met de handen op de rug. Voor hen op een kleine en mobiele stellage stonden enkele bijbels om aandacht te vragen. Bij dat boek en ook andere geloofsboeken vraag ik me steevast af of het allemaal wel echt gebeurt is. 

Ter hoogte van de Zeeman stonden ze van DENK, de politieke partij. Drie mensen achter een opklaptafel met flyers, twee partijleden probeerden in de loop van voorbijgangers plakjes hotelcake aan de vrouw of man te brengen. Je kent ze wel, van die goedkope cake die je nog maar al te vaak aantreft bij een doorsnee crematie of begrafenis. 

Iets verderop stonden ze van de Telegraaf. Althans, het waren twee bijverdieners die enigszins lusteloos bij een sta-tafel stonden. Op de tafel lag de krant van de dag met de altijd in het oog springende en regelmatig stemmingmakende chocoladeletters. 

Langzaam liep ik de supermarkt van Jumbo binnen. Dacht nog kort na over de Bijbel, over Denk, beschaving, gedrag, de ochtendruzie bij Wakker Nederland, persvrijheid, integreren, De Telegraaf en riooljournalistiek. Voorbij de rij kassa’s waar het niet druk was stond een man zeer driftig te krassen op een zojuist gekocht lot.

Er verandert niets. Ook niet in Maart. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *