Voorspelbaarheid, Lucian Freud en de groeiende angst

2017-08-17-0285-small

‘Carafe’ ©Mart van Zwam 80 cm x 80 cm Genummerde oplage 1 t/m 5

Hoe voorspelbaar ben je eigenlijk?

Deze vraag hield me gisteren gaande en bezig. Aan de gang omdat de vraag alleen al brandstof opleverde voor gedachten, gevoelens en bespiegelingen. Bezig omdat het ook leuk en zeer zeker de moeite waard was.

‘De voorspelbare mens’ een item tijdens een actualiteitenprogramma. Ging over data en de verwerking ervan plus het beïnvloeden van mensen.

Data: welke websites je bezoekt, waar je voorkeur naar uitgaat, welke foto’s je op social-media deelt. Je geografische ligging gekoppelt aan de verkiezingsuitslag enz. enz.enz…

Ik besloot vanochtend maar om de koffie met mijn linkerhand in te schenken, met mijn goede been uit bed gestapt was ik al, en de iPad voornamelijk op mijn linkerknie te laten rusten. Verder ben ik van plan om straks een compleet andere route naar het centrum te fietsen terwijl ik een heel fout maar vrolijk deuntje zal fluiten.

Na het derde kopje koffie, hoe voorspelbaar is dat, dacht ik aan de kunst. Kunst heeft het soms, niet altijd maar heeft wel de zuivere intentie in zich, om onvoorspelbaar te zijn. Trucjes komen aan het licht, met meer van hetzelfde val je wat mij betreft al snel door de mand.

De voorspelbare mens? Ik hoop toch zo dat ze er is? Zag een week of twee geleden een tweedehandsboek over het werk van Lucian Freud op een boekenkraam liggen. Stom van me want ik kocht het toen niet. Dus vanochtend maar op pad. Ondertussen hopend dat de aardige boekverkoopster er is. Met haar kraam, met haar boeken en vooral met die ene.

En voor de rest? Ik denk dat de meeste lezers (geen idee hoeveel dat er zijn/ maakt ook niet uit) nu onderhand wel weten dat ik qua politiek links georiënteerd ben. Dat iedereen wat mij betreft van gelijke waarde is. Dat haat en geweld er zijn om te veroordelen en de juiste wetten moeten worden nageleefd. Dat ik zeer zeker geen fan ben van opruiers en ophitsers alsmede (wat een mooi woord!) van schelden of beledigen. En oh ja, ik ben tegen foute beelden uit de tijd van de slavernijverheerlijking en tegen de klassieke en achterhaalde Zwarte Piet naast Sinterklaas!

En? Oh ja! Ik hou niet van camera’s op straat. Alsmede beschermende roadblocks en de angst die steeds grotere proporties lijkt aan te nemen.