Voordringen, spanning en een jurk

Jurk-WaddenzeeVoordringen is een genetisch overlevingsmechanisme, zegt Ellens zus. Met voordringen ga je er automatisch mee akkoord dat je anderen benadeelt, vindt Ellen. Meer kon ik niet lezen, je moet namelijk geabonneerd zijn op de NRC, maar vond het een intrigerend begin van de column.

Moest denken aan het beeld van onze Koning en Koningin die in een Duits museum gezamenlijk door een lege schilderijlijst stapten. Met deze beweging openden zij een expositie. Vond ik mooi gevonden, die beweging. Mooi en symbolisch. Maxima zag er zoals zo vaak weer schitterend uit. Een bijzondere hoed, stralende ogen en spanning rondom de heupen. Een goeie ontwerper is goud waard en niet alleen in de Gouden Eeuw.

Moest namelijk ook denken aan die opzienbarende vondst van kleding en andere schatten, tentoongesteld door Museum Skaap Skil in Oudeschild. Ik moet eerlijk bekennen dat zowel de namen Oudeschild en Kaap Skil me niets zeiden. De Waddenzee, onze nationale trots, uiteraard wel.

‘Dit is de Nachtwacht van de kostuumwereld.’. De woorden kwamen van Emmy de Groot, docent conservering en restauratie textiel. Linda Dinkelman van de gemeente Texel gaf een toelichting en de gevonden stukken gaan na de eerste preview straks door naar Archeologiecentrum Huis van Hilde om daar verder te worden gerestaureerd. De vrouwennamen vlogen over het beeldscherm.

Daar in het bovenste deel van Nederland schijnt zich een waar scheepskerkhof te bevinden. Honderden schepen zijn daar ooit vergaan, liggen op de bodem, bedolven onder zand en modder. Misschien wel wachtend op verlossing en op het moment van ontdekking. Ze liggen daar in stilte, met als voornaamste buur het water.

Het is me tot nu toe het weekje wel qua berichten, beelden en vondsten. Het Westfries Museum kan inmiddels haar geluk niet op. Vier geroofde schilderijen zijn inmiddels terecht, nog twintig te gaan. Die zijn vooralsnog onvindbaar, zo lijkt het althans. Maar ik genoot. Klinkende titels als ‘De terugkeer van Jefta’, ‘Boerenbruiloft’, ‘Keukenstuk’ werden aangevuld door ‘Vrouw Wereld’.

Ondertussen zijn ze aan het zoeken en onderzoeken. Niet alleen naar de twintig schilderijen uit het Westfries Museum maar ook naar de draagster van de gevonden jurk. Er kwamen namelijk ook wat boekomslagen naar boven met in goudopdruk het wapen van de Engelse koninklijke familie Stuart. Waren de jurk en de rest van de garderobe misschien van Mary Stuart?

Mary Stuart. Mary, Queen of Scotts. Monarch en ‘the last threat to Elizabeth’s throne’. Haar einde vond ze op een hakblok. Gruwelijk.

Gelukkig hebben wij onze eigen M. Maxima, Queen of the Netherlands. Spannend en ontwapenend zoals altijd.

Fijne vrijdag.