Het vlaggen, de kleur en de blauwe koeien van Kirchner

F09B0BC2-59AE-4D55-B875-58545006CDB2Saai, grauw, grijs. Zonder enige variatie. De dag van gisteren voltrok qua weer zich zoals op een gemiddelde maandag in januari. Afgedankte maar nog steeds groene kerstbomen aan de straatkant, voorbijgaande fietsers in donkere kleding. Het gewone leven na de feestdagen was niet alleen een feit maar ook de start van. 

Hoe anders waren de beelden van in de haast opgestoken en bevestigde regenboogvlaggen? Holland had er weer een akkefietje bij en dat zouden we met z’n allen plus de rest van de wereld weten ook. Dat er behalve uit Nashville muziek komt met de naam country and western was al duidelijk, dat er meer speelt getuige het epistel uit diezelfde stad. “Een stukje duidelijkheid” noemde een van de initiatiefnemers het. De media liep er als een roedel hongerige wolven achteraan. Iedereen van klein tot groot, dik of dun beroemd of juist niet vond er wel iets van. Vloeken waren reizende net zoals de gepubliceerde foto’s van stelletjes, getrouwd of niet, van hetzelfde geslacht. 

Langzaam liet ik de hele (politieke)stemming en zieltjeswinnerij aan me voorbij gaan. Dagdroomde over zon, bergen en zee, verbaasde me over het teruggevonden en nog altijd bestaande en onveranderde licht en keek een documentaire over het wel en wee van kunstenaar Ernst Ludwig Kirchner en het  gezelschap dat zich een tijd lang Die Brücke noemde. 

Er verscheen een geïnterviewde in beeld. Een getuige op hoge leeftijd. Een bejaarde in het klein, met lange grijze baard en gebogen rokende pijp. Hij had als klein jongetje nog tekenles gehad van de later zo beroemd geworden kunstenaar. Had tijdens de les ook verbaasd gereageerd op de door Kirchner geschilderde koeien in blauw en gezegd dat zulke koeien absoluut niet bestonden. Pas veel later werd het hem duidelijk dat het om kunst ging. Het geheel was een openbaring, uitgesproken met een prachtig zwaar Duits accent.

“Es gibt doch keine blauwe Kühe” even later gevolgd door “Das ist kunst, das ist wunderbahr!”. 

Ik wens je een wonderlijk mooie dag. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *