Vissen, een Meerval en de Tuin der Lusten

IMG_4119Nee, ik ben niet zo van het vissen op vissen. Het is niet echt mijn ding.

Bij Tolkamer (Gelderland) en in de Rijn haalde een vissser gisteren een flinke Meerval op het droge. 179 centimeter lang en zo’n 50 kilo schoon aan de haak. Fascinerend was het dat het gevecht zo’n vier uur duurde. Zelf dacht ik direct aan “The old man and the sea”. Ook daar vocht een man tegen een dier, maar dan met andere bedoelingen.

Na een fotomomentje mocht de arme Meerval er weer vandoor. Ik zag de foto. Vader was zo trots als een pauw. Met zijn uitgestrekte armen hield hij het dier vast. Zijn twee kinderen keken glunderend en lachend toe.

Later op de avond begaf ik me even in Jeroen Bosch’s Tuin der lusten. Gewoon omdat het er zo mooi en toeven is. Omdat het steeds weer fascinerend oogt en aanzet tot. Mijn ogen streelden de kleuren en de vormen. Ze namen de craquelé maar voor lief. Niets aan te doen. Ouderdom gaat nu eenmaal gepaard met de verschijnselen en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In gedachten zag ik Jeroen zitten in zijn atelier. Achter of beter gezegd voor zijn drieluik in wording, maar dan anno 2017. In de toekomst geplaatst door een tijdmachine dat sterk zou lijken op een van die merkwaardige blauwe bollen uit het middeleeuwse drieluik.

Wat zou Jeroen nu hebben geschilderd? Dat was de vraag die opborrelde. Zou hij de aanwezige mensen uitrusten met een mobiel? Turend op hun scherm? Hoopvol zoekend naar gras dat ergens anders altijd groener is? Zou hij de plastic soep die ons omringd hebben afgebeeld? Of ons gedrag op social media? En onze drang tot het maken van ontelbare selfie’s? En hoe dan? En in welke kleuren?

“Vervukd van begeerte omcirkelen mannen een groep vrouwen. Op paarden, eenhoorn, kamelen, zwijnen en andere dieren. Ze dragen vruchten, eieren en vogels. Wellicht als geschenk voor de vrouwen die in het centrum van de voorstelling aan het baden zijn. De mannen lijken verblind door liefde en lust. Ze zijn de controle compleet kwijt.”.

De VoiceOver van de bijgeleverde audiotour op de interactieve website gaf zijn toevoeging. Ik waande me weer in de middeleeuwen.

En Jheronimus Bosch? Man, wat een grote kunstenaar was dat!