Vincent van Gogh, Caravaggio en de winter outside

‘Winter is coming’ ©Mart van Zwam 100 cm x 75 cm Genummerde oplage 1 t/m 5

‘Winter is coming’
©Mart van Zwam
100 cm x 75 cm
Genummerde oplage 1 t/m 5

De buien van vandaag kunnen wat hagel bevatten, sneeuw of gewoon regen. Tussendoor schijnt er een enkele zonnestraal. It Maybe winter outside, but in my heart it’s spring. Ja, ik ken mijn klassiekers. 

Gisteren was er sprake van een aangeboden werk van Vincent van Gogh. Een kleine schildering getuige de beelden. Of het werkelijk om een echte ‘Vincent’ gaat horen we nog. Museummedewerker Jan Halfwerk (mooie achternaam)van het Van Gogh Huis (Drenthe) was slim maar ook weer niet. “We gaan het ergens anders onderbrengen want ons alarm maakt wel veel kabaal, maar voordat 112 is gebeld is het schilderijtje al onder de arm verdwenen.”. 

Verder was er natuurlijk de aankondiging van de tentoonstelling ‘Vrijheid – de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968’ in De Fundatie (Zwolle). 19 januari t/m 12 mei 2019. Een must see voor wie wil. Een roadtrip door de kunst en tijd terwijl het buitendecor van die prachtige hanzenstad haar best zal doen een mooie bijdrage te leveren. 

Natuurlijk was het gisteren ook de dag van May, het vertrouwen of wantrouwen en een harde Brexit of toch niet? Op de achtergrond kondigde het aanstaande ‘eind maart’ zich aan en vlogen de miljarden als schrikbeeld over de tafel na de zoveelste uitleg over de gevolgen voor Europa en met name Nederland. Gelukkig probeerden wijze economen de moed erin te houden.

Caravaggio. Ach Caravaggio. Niet zomaar een kunstenaar. De tentoonstelling tot en met 24 maart a.s. in het Centraal Museum te Utrecht trok de eerste maand al een slordige 10.000 bezoekers. Een groot succes dus. 

Winter is coming. Voor zover de klimaatverandering het toestaat. Maar dat spreekt voor zich.