Het verstand, de zondag en de broodnodige verbazing

Mart van Zwam Dag zoveel van de verstandige lockdown was er een deels gevuld met oprechte verbazing. Niet over de Amerikaanse President, het aantal besmettingen daar of de weer eens aan het licht komende kwalijke rassenscheiding. Nee, het was meer de verbazing die bij zo’n zonnige dag als oprechte zondag hoorde.

Tijdens het opruimen vond ik een houten paneeltje terug. Ooit aan begonnen en nu in de startblokken van verdergaan en afmaken. Het proces is tenslotte heilig. Een stadsbeeld in de avond, zie foto. Lijn en vlakken, het perspectief platgedrukt zodat platheid ook werkelijk plat gaat. Kleur zorgt voor afwisseling zoals muzieknoten je kunnen boeien mits je ervoor open staat.

In de straat, iets verderop bij de buren, stopte plotseling een vrachtwagen. Coolblue stond erop. Mannen stapten uit, openden de zijdeur en begonnen te zeulen. Een spiksplinternieuwe koelkast kwam naar buiten. Een oude en inmiddels afgeschreven exemplaar kwam het huis uit waar de bezorging plaats had. Ik gun iedereen een nieuwe koelkast en vooral in deze tijd, maar eigenlijk niet op zondag. Klinkt misschien wat ouderwets en gelovig als niet gelovige maar zo zie ik het gewoon. Misschien ook wel ongewoon gezien de alsmaar opstuwende en door knappe koppen bedachte 24/7 economie. Daar waar leven zo snel gaat dat mensen er behoorlijk van buiten adem en vooral zichzelf kunnen geraken.

Terug naar andere verbazing. Ik zag de tuinrozen zich alsmaar verder openen. Groeien naar het licht geeft de essentie weer die we zo broodnodig hebben zonder het te denken te missen. Buigen in de wind en tijdelijk buigen voor een virus doet dat ook. Het laat je verlangen naar waar het eigenlijk alsmaar en gelukkig om draait.

Mooie maandag. Laat je verbazen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *