Het minderen, point of no return en het stijgende inkomen

B494647B-D60A-46D7-9CED-224AB9B2E50CHet was een prachtige voorstelling. Er was gerommel ergens in de verte. Er waren prachtige lichtflitsen, wind en een klein beetje regen. Ik kan me vergissen maar hoorde hoe de wortels in de grond schuurden van genoegen. Hoorde pieren lachen, mieren in snel tempo slurpen en bladeren die applaudisseerden. 

Zelf was ik geneigd uit volle borst “Encore” te toepen. En meer, meer, meer. Van dat kostbare vocht, van die lekkere druppels die zo mooi van vorm zijn. Meer van de frisheid in de nacht na die uren van wakker liggen en alsmaar plakken. Plakkend aan het idee van minder en minderen.

Minder, minder, verminderen. Ik denk dat we niet anders kunnen en dat we het zeker moeten want zo gaat het niet langer lijkt het. Wetenschappers hebben het over het kantelpunt, de zorgen en het komende millennium. Ze hebben het ook over dat ‘er eenmaal overheen er geen weg terug is’. Een soort point of no return. Verkloot is dan verkloot en wie zich brandt moet op de blaren zitten. Ons nageslacht dan. 

Ik keek eens goed de ruimte rond. Keek naar boosdoeners zoals de opladers voor iPone en IPad. Zag hun verbruik omdat ik verbruik. Keek eens naar de lampen aan het plafond, het ouderwetse gasfornuis in degelijk wit uitgevoerd. Dacht even aan koelkast en het vriesgedeelte, de toch best bescheiden televisie inclusief het computerscherm. Minder aan? Meer een boek? Boeken gebruiken niet zoveel toch? 

Ik dacht even aan de zonnepanelen op het platte dak. En aan al die anderen die het straatbeeld verstoren en min of meer duiders zijn van onze manier van leven. Dacht aan de opgewektheid van vrolijke rode dakpannen, het uitgestrekte zeelandschap doorklieft door enorme windmolens. Dacht aan de rondvliegende luidruchtige meeuwen en de vliegtuigen met haar brallende inhoud.

Minder economische groei, btw opbrengst en uiteindelijk geld. Maar het inkomen zou zomaar eens omhoog kunnen schieten zoals een aandeel op de beurs van het Universum. Het inkomen? Ja! 

Meer begrip, rust, stilte, zingeving, echte aandacht voor elkaar en ook liefde voor.