De veiling, de snippers en de ontreddering

CD6A3886-FAAE-448B-BD50-116CF587A22CHet was natuurlijk de grap van de dag. Hilariteit alom. Een ramp voor de een of de naakte waarheid voor de ander. De zojuist geveilde schildering van kunstenaar Banksy stroomde buiten de lijst als reepjes naar beneden. Voor mij was het mooier dan welke Niagara waterval dan ook. Indrukwekkender dan de Chinese muur. Grootser dan de Eiffeltoren.

Prachtig waren de in beeld gebrachte gezichten van de aanwezigen. Ontzetting viel er af te lezen, ontluistering ook. Het beeld ‘girl with balloon’ werd in alle haast door medewerkers van het veilinghuis aan het oog onttrokken. 

‘I can’t believe you morons actually buy this shit.’ Een eerdere maar ook serieus bedoelde ludieke actie uit 2007 van dezelfde kunstenaar. De man is anti-kapitalistisch, anti-oorlog, anti-establishment. Gisteren werkte ‘Girl with balloon’ als een voorgehouden spiegel.

Natuurlijk is de wereld een beetje gek geworden, althans het rijke deel ervan. Uiteraard moet je nooit 150 miljoen op tafel leggen voor een voetballer of een schilderij. Natuurlijk moet je dan of met de pies naar de dokter of voor langere duur op de bank bij een uitstekende psychiater.

Zwaar getroffen wijken in Palu worden mogelijk massagraven. De kop van het nieuwsbericht transformeerde het zondagse ochtendnieuws in een gruwelijk beeld. Dat aanstaande woensdag een nationale Giro555 actiedag voor Sulawesi  zal plaatsvinden gaf een beetje hoop maar niet meer dan dat. In de kern lijkt er niet veel veranderd. En dat zal ook niet zomaar gebeuren.