Vastgeroeste beelden, het profileren en de kracht van het beeld

1E41071C-D62D-4517-8BCB-C0F625EF2DE9“You’re so vain, you probably think this song is about you”. De poëtische woorden liepen net als het pakkende intro en het thema van vastgeroeste beelden gisteren in slow motion door de dag.

De elpee heb ik nog maar een keer via Spotify beluisterd. De pakkende song (waarvan ik nog steeds stiekem hoop dat het over mij gaat…) trof me nog steeds. Net zoals de hoes van de LP uit 1972.

Ik weet de eerste keer nog. Bam, daar was het! Die reactie kwam niet alleen door de zacht zinneprikkelende tepels die zo in het oog sprongen en waar je als jonge puber (type lang haar, Puch en pakje shag in de linkerborstzak) geen genoeg van kreeg? Nee, het was ook de compositie van het beeld. Het shirt met lange mouwen waarvan de kleur zo prachtig acteerde in combinatie met die van haar strak zittende broek, het prikkende ijzer van het hekwerk en de bijpassende hoed waren ook uiterst pakkende onderdelen. 

Haar vingers van de linkerhand die je rondsturen om niet uit het beeld te geraken speelde het spel der beweging mee, maar dat laatste leerde ik pas veel véél later. Bewustwording komt met de jaren. Kwestie van tijd, energie en moeite. 

Gisteren vielen in het nieuws de woorden ‘etnisch profileren’. Het artikel ging uiteraard over de politie en hun werkwijze. Over vastgeroeste beelden en bewustwording gesproken? Het blijft een interessant gegeven.  

Terug naar de hoes en die verschrikkelijk mooie foto. Van de girl next door. Het contact tussen duim en wijsvinger. De geopende lippen, het zacht golvend haar. Dit was zoals je ze als jongeling graag zag. Ik in ieder geval wel. 

Tja, en dan die tas. Hoe mooi is het dat je een tas ook zo kunt dragen? Heel wat anders dan zoals je het tegenwoordig wel ziet. 

Ik heb altijd al een hekel gehad aan dat gekruisigde. Die benadrukking. Toegegeven, het zal best praktisch zijn maar elegant is het meestal niet. Vrouwelijk evenmin, maar misschien is dat laatste wel degelijk een kwestie van smaak. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *