Valentijnsdag, het Rijks en de tot vlees omgetoverde beelden

Bernini Vrijdag en bijna weekend. Terwijl de kunsttaal probeert te wedijveren met die van deze vrijdagse marketing, 14 februari en Valentijnsdag, komen de twee grootheden voorbij. Caravaggio en Bernini zijn vanaf vandaag uitgebreid te bewonderen in het oh zo mooie en alsmaar schitterende Rijksmuseum. Amsterdam kan zich gaan opmaken voor mijn bezoek. Niet vandaag maar zeer binnenkort hoop ik.

In gedachte zie ik haar voor me. Gekrulde wimpers, een beetje make-up. Misschien wat extensions. Wellicht strakke jeans die bij de tijd horen, misschien een zeer vrouwelijk wapperende zacht kleurende rok in de wind. Haar tongval zal zoet zijn, haar woorden welgekozen. Ze zal me wijzen omdat de tijdelijke werken van Caravaggio en Bernini zeer de moeite waarde zullen zijn.

Ja het Rijks is als een vrouw. Uitnodigend. Soms afgemeten en op haar hoede. Aantrekkend maar ook afstotend omdat het aantal bezoekers af en toe werkelijk de spuigaten uitloopt.

Ach Bernini. Ik weet nog goed toen ik zijn tot vlees omgetoverde beelden zag in een documentaire gemaakt door de BBC. Er ging voor mij niet alleen een wereld  open, het was alsof een deur naar een andere werkelijkheid de toegang was naar meer en veel meer. In de diepte van zijn beelden kun je je eenvoudig verliezen, zo groot was zijn talent. Je kunt de voorgestelden aanraken alhoewel dat in het Rijks zeer zeker niet mag. Ze laat het niet toe.

Dus op naar Amsterdam. Eenmaal binnen is het de handen op de rug. Omdat de verleiding, goddelijk of niet, nu eenmaal heel groot zal zijn.

Fijne Valentijnsdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *