Uitsneeuwen, mooie plaatjes en opgeruimde gieters

2016-12-30-3554-02-smallUitsneeuwen?

Ja, uitsneeuwen. Misschien wist jij het wel, maar voor mij was het een nieuw woord. Kende het niet en knipperde even met mijn ogen. Voelde ook dat dat mijn mondhoeken in beweging kwamen. Inclusief een frons leverde dat vast een mooi plaatje op.

Van uitsneeuwen schijnt dus sprake te zijn waneer mist overgaat tot sneeuw. Heeft met ijskristallen te maken.

Gisteren was het een mooie ochtend voor ‘plaatjes’ zoals de weerman ze steevast noemt. Het moet me even van het hart dat ik een hekel heb aan het woord plaatjes wanneer er foto’s worden bedoelt. Ik ben namelijk fotograaf en geen plaatjesmaker! Maar al met al en hoe dan ook, onze wereld lag er sfeervol, mooi en deels in het wit gehuld bij. Dus werd het tijd voor een frisse neus en wandeling.

Een mooie vraag tijdens het wandelen is: Waar naar toe? Welke kant op? Met Poetins antwoord op Barack Obama’s actie om 35 Russen het land uit te zetten, wat een meesterlijke zet van Vladimir is trouwens, koos ik voor route Kerkhof.

Het kerkhof. Altijd mooi, altijd rustig en gezien de een na laatste dag van 2016 een juiste keus. Een plek om te relativeren, terug te denken aan, te herdenken, om even te communiceren met het Universum, grafstenen te lezen, verbazing te voelen over wat nu kitsch en wat stijlvol is of anderszins. Konijnen en Eekhoorntjes spotten kun je er natuurlijk ook. En knuffels, veel knuffels. Al dan niet onder uitgesneeuwde mist.

De gieters hangen tegenwoordig bij ons op het kerkhof aan een ketting met een slot erop. Moet je een muntje insteken net als bij een winkelwagentje of een locker in een museum. Het muntje krijg je n het terugbrengen van de gieter gewoon weer terug. Zo voorkomen daar diefstal, rondslingerende gieters en hopeloos kijkende grafverzorgers.

31 december 2016. Het zit erbijna op. Ben nu ook wel klaar met jaaroverzichten en de diverse gemaakte voornemens plus lijstjes. Ook een beetje klaar met het overlijden van ‘onze’ pophelden van weleer. De voorspelling is, las ik gisteren op Twitter, dat er in 2017 nog een aantal gaan volgen. Onze helden raken namelijk op leeftijd. De leeftijd van Opa en Oma. Ik hou mijn hart vast en verlang stiekem al een beetje naar een frisse en mooie lente.

Rest me nu nog om iedereen een heel mooi, gezond en fantastisch nieuw jaar toe te wensen. Een jaar met veel verbazing en verwondering. Een jaar met heel, heel veel knuffels en fantastisch mooie plaatjes!