Tuimelen, een stervende zwaan en het kunstgras

8F76D201-AC26-442F-B88E-D0F4913BC846Ik ben allergisch voor kunstgras. Oftewel nepgras. Dat is er een beter woord voor. Laat de kunst alsjeblieft de kunst. Nu blijkt datzelfde nepgras volgens deskundig onderzoek niet schadelijk te zijn voor de gezondheid maar wel belastend voor het milieu. Ooit zag ik in het voorbijgaan een man met een stofzuiger zijn kunstgras, buiten en gelegen in de voortuin, stofzuigen. Hilarisch.

Ben dus allergisch voor nepgras. Gelukkig levert hetzelfde gras af en toe een best aardige foto op, zie bijgevoegd beeld. Er is sprake van compositie, vlakverdeling, contrast. En niet vergeten de vorm  en de lijnen. Een feest voor de toe- en beschouwer.

Ondertussen is het WK-voetbal in volle gang. Zijn de rode duivels aan uitschakeling ontsnapt. Net als Engeland gisteren. Een aantal grote sterren en smaakmakers zijn weggevallen, complete elftallen naar huis gestuurd. 

Het tuimelen gaat maar door. Tot ongenoegen en verbazing. Sommige spelers maken er een dramatisch ogende sterfscène van. Iets met een stervende zwaan als hoofdrolspeler. Een zwaai met een arm die het gezicht raakt, een lichte aanraking door een been of voet resulteert met de regelmaat van de klok in aandacht vragen voor de (vermeende)overtreding en het eventueel aansmeren van een gele of zelfs rode kaart voor de dader. Scheidsrechters staan onder druk, er is extra controle vanwege de enorme hoeveelheid aan beschikbaar beeldmateriaal, protesten van de getorpedeerde voetballer klinken in de volle stadions als een aria die Puccini, mits nog in leven, gecreëerd zou kunnen hebben. 

Misschien kun je het extreem ogend tuimelen koppelen aan de tijd van nu. Aan de enorme luxe en welvaart die we kennen. Misschien is het te koppelen aan de enorme hoeveelheid aan beeldmateriaal dat je op armen, benen en ook de nek en hals ziet. Tatoeages zijn gemeengoed geworden, net als een goedgekapte kop.

Maar het blijft een leuk spel. Gelukkig wel. Nepgras of niet.