Treurig, de weemoed naar en Blue Monday als fenomeen

D4727973-0D1E-40FB-86B0-E1F953BE43B5Treurig, neerslachtig of weemoedig?

Gisteren was het Blue Monday. En dat zouden we met z’n allen weten ook. Verschillende bedrijven deden er aan mee om enig commercieel gewin uit de situatie te halen. Net zoals een aantal musea, al deden die het vaak op een ludieke manier.

Voor de grap, een mens moet wat op zo’n dag, reageerde ik online op een berichtje van het museum in Arnhem. Dat overigens om eens flink te verbouwen de deuren voor lange heeft gesloten. Ik kreeg gelukkig een rood hartje in de vorm van een emoticon, of andersom, terug. Dat gaf mij in ieder geval weer nieuwe frisse energie om door te gaan en de dag te volbrengen.

Treurig, neerslachtig of weemoedig?

Tja, die gisteren toegevoegde grijsheid buiten plus de toegevoegde hoeveelheid regen deden wat ze moesten doen of konden. Maar het hielp niet. Op geen enkel moment voelde ik dat het blauwe maandag was. Wat overigens bepaald is door een pseudo-wetenschappelijk onderzoek. Ook zoiets.

Treurig? Ja. Gisteren overleed zangeres Dolores O’Riordans. Leadzangers van de Cranberries. Een vrouw met een dijk van een stem. Fluweel ook. Puur en met een eigen geluid. ‘Zombie’ heb ik een aantal keren achter elkaar geluisterd. Niet alleen om aan haar te denken maar ook om het hele gedoe rondom Blue Monday uit te dagen!

Onder het werk en tussen de bedrijven door bladerde ik door een boek over het werk van Casper David Friedrich. Altijd de moeite waard en zeker passend bij zo’n dag. Casper gaf me wat ik zocht en wilde zien. Treurigheid, een neerslachtig gevoel plus de weemoed naar. Dat is het mooie en meest bijzondere van de Kunst met een grote K! Het kan je vervoeren en raken. Het kan je mee laten reizen door de wereld van het grote, zowel daarbuiten als ook innerlijk.

Met een mooie schilderachtige zucht sloot ik het boek. Dacht even aan de liefde. Glimlachte om het super leuke rode hartje van het museum.

Het leven is verrukkelijk. Aldus Remco Campert. Wat mij betreft heeft ie groot gelijk. Zelfs op Blue Monday.