Een trainingspak, meisjes en een Kimono

77E10A50-5542-4A75-9781-8EF74F51B886Het was een beetje een koddig gezicht. Het meisje, uiteraard compleet met oordopjes van een opvallende kleur die je ogen automatisch laten toeknijpen, was bezig met allerlei oefeningen. Op de stoep, even naast de bushalte, met de hondenuitlaatplaats als decor op de achtergrond. Het zandloper effect van haar lichaam was nog intact.

Knieën gingen naar neus, de rug werd gebogen, haar paardenstaart wapperde er vrolijk op los. Ondanks de herfst, ondanks passerende auto’s. Ik dacht voor een kort moment even aan de smog in Delhi. Aan geweerde oude diesels in steden en het effect van houtkachels in wijken.

Vroeger werden er trimbanen aangelegd. In het bos, ver voordat de mountainbike haar intrede deed en wandelpaadjes veranderden in slipstreams. In ieder geval was er de kennelijke noodzaak om trimbanen aan te leggen. Compleet met allerlei stopmomenten om je op te drukken,  aan horizontaal opgehangen buizen te hangen. Om de bordjes met tekst wat te doen te volgen. Trainingspakken waren welkom. Hadden op dat moment nog niet zoiets van een uniform voor een gabber of andere soorten groepen.

Meisjes. Ik fietste door terwijl mijn interne jukebox, ik gebruik geen oordopjes, de single rustig liet vallen. De naald deed haar werk en Raymond van het Groenewoud’s vrij rauwe stem galmde er op los.

Even verder in de tijd,  inmiddels een paar straten verderop in het stadse landschap dat een stad haar waarde en aantrekkelijkheid geeft, stapte een nogal volle man uit een dikke BMW. Compleet met glinsterende goudachtige ketting, gestoken in een trainingspak. Duidelijk geen sportief type. Duidelijk niet van plan om het autorijden er op bepaalde momenten er aan te geven.

Kimono. Ik las het woord een paar dagen geleden in een boek terwijl ik wat rondsnuffekde in de boekwinkel. Ik keek naar de stof, de verschillende designs en printen, de vorm en de inhoud.

Kimono is een ‘ding om te dragen’ aldus de schrijver van het boek. ‘Hetgeen iemand draagt’ aldus de letterlijke Japanse vertaling op het internet.

Meisjes in Kimono. Vorig jaar zag ik ze bij elkaar hangen. In het Rijksmuseum. Ik keek mijn ogen uit. Vanwege het vakmanschap van Breitner, door de intense kleuren en het schitterende onderwerp.

Wens je een mooie maandag!