De Tina, de Nijmeegse kunstnacht en zwaaien naar een Noord-Koreaanse grenssoldaat

2011-09-22-0166-smallEn terwijl het 50 jarige bestaan van het tijdschrift Tina uitbundig in een pretpark werd gevierd vlogen Amerikaanse vliegtuigen rakelings langs de Noord-Koreaanse kust. Op dezelfde dag maar dan s’avonds (onze tijd) was er de Nijmeegse Kunstnacht en klapten bezoekers geestdriftig doch met ingehouden heupen op de maat van de muziek om maar niet echt te hoeven dansen in het Haags Historisch Museum.

Tot nu toe verloopt het weekend voorspoedig. We zijn zelfs wereldkampioen op de weg bij de vrouwen geworden (wielrennen) en is er vandaag kans op meer. Vandaag is het namelijk de beurt aan de mannen. Onze Tom zou een kans kunnen maken.

Gelukkig is het hele gedoe rondom genderneutraal en neutraliteit nog niet tot het fietsen doorgedrongen. Alhoewel? Ook de dames rijden op een fiets met een tussenstang. Maar dat zal wel met de techniek, het bouwen en de sterkte van de fiets te maken hebben.

Het bijgevoegde beeld is al van een jaar of zes geleden. Ooit gemaakt aan de kust van Scheveningen. De place to be, maar dan wel heel vroeger. Toen de dames en heren op een zondagmiddag zich lieten zien en er lustig op los flaneerden. Stappend over de Scheveningse Boulevard. Vergezeld van een flinke portie fantasie en dromen.

Het beeld is bewerkt. Dat is duidelijk lijkt me. Met een aantal vrij simpele klikken in Photoshop. Aangevuld met schilderachtige streken met de pen die aan een tablet is gekoppeld. Het resultaat mag er zijn. Maar dan vind ik dan weer een uitdrukking die bij deze laatste jaren past. ‘Er mogen zijn’. ‘Omdat je het waard bent’ aldus een shampoo reclame.

‘What else’. Volgens een bekende koffieproducent. Die er zo nog een schepje bovenop doet.

Ik zou vandaag wel even willen zwaaien. Naar die eenzame grenssoldaat aan de Noord-Koreaanse kust. Die gewone man die zijn adem inhoud. Die niet probeert te denken aan de gevolgen van. En waarschijnlijk van ‘what else’ nog nooit heeft gehoord.

Gewoon even vriendelijk zwaaien. Daar gaat niemand dood van.