De thee, Weimar en het Bauhaus als broedplaats

DC382798-43F0-44FD-9293-09AD8C4123EAGisteren viel tijdens een goed gesprek inclusief thee en een koekje de naam Weimar (Duitsland) als vakantiebestemming. Zoals dat meestal gaat met luiden, klok en klepel duurde het even voordat de combinatie met het Bauhaus was gelegd.

Ik moest het even opzoeken maar kwam in Weimar klinkende namen tegen als Goethe, Liszt, Nietzsche, Lucas Cranach de Oude en Carl Zeiß, om er maar eens een paar te noemen. En dan was er nog die verschrikkelijke brand in de bibliotheek van Anna Amalia-bibliotheek in 2004. Het is daar allemaal werelderfgoed. Alle reden om ooit nog eens een keer naar Weimar af te reizen.

Gisteren was het trouwens ook de dag van het Leids Ontzet. Leiden zou toch eigenlijk ook maar eens op het verlanglijstje van een dagreis moeten komen, evenals Haarlem en dan vooral het Teylers Museum. Daar pakken ze vanaf morgen (5 oktober) uit met een heuse ‘once-in-a-lifetime tentoonstelling’ gevuld met 33 originele tekeningen van de grootste kunstenaar uit de Renaissance: Leonardo da Vinci (1452-1519). 

Ach het Bauhaus. Broedplaats en inspiratiebron van zoveel. Zoveel moois en goeds dat een deel van de wereld vormgaf zoals een broedplaats zo prachtig in zich kan hebben. Namen als Theo van Doesburg, Johannes Itten, Paul Klee, Lyonel Feininger, Oskar Schlemmer en Wassily Kandinsky kwamen voorbij. Maakten indruk als namen die deel uit maken van de enorme ketting van de kunst met hoofdletter K. Het idee van ‘workshop’ komt trouwens by the way ook vanuit het Bauhaus. 

Maar eerst is het 4 oktober en Dierendag. En dan over een paar dagen naar Frankrijk. Een liefdevolle uitnodiging en de reis er naar toe kwam gisteren als een geschenk vol hartelijk en een welkom zomaar uit de lucht vallen. 

Zomaar kent geen tijd trouwens. Staat ook nergens als vakantiebestemming genoteerd. Kent geen beursschommelingen, maar is wel degelijk hemels.