Storm, duurzaamheid en een handgeschreven manifest

IMG_4442

‘Dominant rood’ ©Mart van Zwam 60 cm x 90 cm Genummerde oplage 1 t/m 20

Nee, ik wist het niet. Kwam er per toeval achter. Dat kwam weer doordat er een tweet langskwam dat over de ‘Loslaatdag’ ging. Valt dit jaar op 25 maart. Weet je dat ook weer.

Waar ik achter kwam? Dat er ook een ‘Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO)’ bestaat. Ik kon niet anders dan er toch een beetje om grinniken. Kan ik ook niets aan doen. Zit denk ik ergens in mijn dna.

Waar ik echt bijna vanuit mijn dak ging was het bericht over de zeven aarde-achtige exo-planeten. De ontdekking was een sensatie volgens de nieuwsberichten. ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’ zo noemde een sterrendeskundige het. Er is onder andere vloeibaar water en ze zijn op maar 40 lichtjaren van ons verwijderd te bewonderen.

Ondertussen zat Jan Terlouw gisteren bij Matthijs aan tafel. Met een ondertekend manifest over de duurzaamheid in zijn handen. Hij las voor. De ondertekenaars, jonge mensen en voorzitters van tien politieke jongerenorganisaties zaten gezamenlijk op de tribune. Ik vond het mooi, dat ondertekende manifest. Het bevatte punten waar het kabinet misschien wel iets kan/wil of kan willen.

Manifest. Openbare tekst met duidelijk standpunt. Of standpunten.

Voor een moment dacht ik even terug aan mijn blog van gisteren en over die 60.000 koeien die we jammerlijk om zeep moeten helpen. Dacht ook na over het effect van wasmiddelreclame’s op televisie. Zag dat er een lekkage was geweest bij s’lands meest beveiligde politicus en moest denken aan het loslaten van.

We lijken ontspoord, gelukkig maar af en toe maar toch. We lijken bang. Misschien niet op elk moment maar toch. Alleen onze hebzucht lijkt een constante stroom. Aangewakkerd door de economie, economen, voorspellingen, politici en vooral door allerlei andere belanghebbenden. En die laatste is een bijna niet te bevatten grote groep.

Ergens rond de klok van vijven kreeg ik post. Om nog maar even in te breken in mijn mailbox en de rust te verstoren van die ‘klok van vijf’ deed de NS er, qua angst en hebzucht naar de tijd, nog maar even een schepje bovenop. Vanwege de te verwachtte storm is er vandaag een aangepaste dienstregeling.

Het is maar dat je het weet. Dus kop in de wind. Haren ook en opsnuiven die frisse lucht! Misschien kun je je persoonlijke manifest in de hand houden of gewoon laten meevoeren door de harde wind.

Storm: het ultieme loslaten.