Het stijgende water, een gebroken beeld en het sterven van de natuur

0FA4E99B-7328-4677-B00A-0AF3A12E2D28“De vraag is niet óf Nederland deels onder water komt te staan, maar wanneer.”. De opmerking van een groep belangrijke wetenschappers kwam ergens in het nieuws voorbij en begon haar eigen dans voor wie er voor open staat.

Ik denk dat we in de streek Nijmegen-Arnhem best droog zitten. Zullen we houden ook, mocht het zover komen. Wat er dan nog van ons land overblijft kan als zelfstandige staat verder of we worden toch uiteindelijk geannexeerd door Duitsland. Of vriendelijke en hartelijk opgenomen door België. Ik hoop eigenlijk op het laatste.

Het is bijna een surrealistisch beeld. Half Nederland onder water. Doet een beetje denken aan die laatste scene uit The planeet of the Apes (1968) waarin hoofdrolspeler Charlton Heston te paard langs het verlaten en nogal eenzaam uitziende strand rijdt en het afgebrokkelde hoofd plus torso ontdekt van het Amerikaanse Vrijheidsbeeld. De vertwijfeling werd onderstreept door met vuisten in het zand te slaan. Het ‘God damn you’ klonk. Maar niet als een Ave Maria. 

Ondertussen is het besluit gevallen om het aantal grazers in de Oostvaardersplassen drastisch te verminderen. Van 2200 naar 1100. Omdat er niet genoeg voedsel is om de groeiende populatie in de nabije toekomst te voeden. Verplaatsen is een optie. Afschieten ook. Ook daar zal in de komende tijd nog wel iets van ‘God damn you’ gaan klinken. Roependen in de woestijn hebben net zo’n vervreemdend effect als de horloges van Dali hangend over een kaal stuk tak boven een droog stuk grond.

A-68. Zegt u ook hoogstwaarschijnlijk niets? A-68 is het losgeraakte stuk ijsschots van zo’n twee provincies groot en zo’n 350 meter dik dat naast Larsen C. ligt. Op satellietbeelden is te zien hoe het heen en weer schuift. Volgens de Volkskrant treuzelt het. Durft het nog niet de grote stap te zetten. 

Misschien was het beter om het ding ook een naam te geven. Net als een kast, een tafel of een tweepersoonsbed. Dan is het meer van ons en komt het gevoelsmatig ietsje dichterbij.