Statusangst, het falen en het uitgestrekte levenspad

649D79E7-EB1A-41BE-994F-0FB550997DF7Een van de allerlekkerste momenten die je maar kunt bedenken. De ietwat koele luchtstroom die van buitenaf door het huis blaast. Nog op de nog jonge en prille dag en nog voor de gekte, wat soms grenst aan waanzin en daardoor innerlijke onrust, van de dag losbarst. Voor de file uit, zeg maar. Aan dat ‘zeg maar’ heb ik trouwens ook al een broertje dood. Is genoteerd. 

Ik probeerde het me voor te stellen. Dat ik mijn volwassen zoon ‘dirt’ (stront, vuil) liet zoeken, en hopelijk vinden, om mijn politieke tegenstander en dus naaste concurrent te verslaan. Ik kon het me niet voorstellen. Omdat de mens nu eenmaal, meer of minder, een geweten en moreel kompas met zich meedraagt. De Amerikaanse president heeft het door zijn zoon zoeken naar ‘dirt’ nu voor het eerst toegegeven. Waarvan akte.

In de Volkskrant las ik dat reizen ook iets van ‘enrichment’ in zich heeft. Interessant artikel. Een deel van de bevolking gaat op fietsvakantie naar verre oorden. En bezoekt onherbergzame gebieden. Het liefst moet het ver. Vol avontuur en uitdaging. Met het gevoel en beleving van spicy als toevoeging in het menu van het leven. Omdat tekort komen of tekort gekomen zijn nu eenmaal een nadelig effect heeft. De goeie sier die je er ook mee maakt zijn als de pauwen van een veer. Tenminste zo denk ik er over. 

Toegegeven. Ik ben niet van de fietsvakanties. Niet dat ik een luie vakantieganger ben, dat zeker niet, maar zoek dat gewoon niet. Ik ben niet van over de Veluwe, naar Zeeland of de Schotse hooglanden doorkruisend. Niet op de fiets naar China, Mongolië of dwars door Tadzjikistan. Zet mij voor een landschap van Paul Cézanne en ik heb genoeg voor een heel mensenleven. Zet mij voor een zelfportret van Rembrandt en je hebt geen kind aan me. Een goed museum is voor mij eigenlijk zoals een ballenbak bij McDonalds voor kinderen. 

Statusangst. Ik pakte gisterenmiddag in de warmte van de dag nog maar een keer het boek van Alain de Botton. Omdat het zoveel inzicht geeft in mensen, hun gedrag en de behoefte om. Woorden als opluchting, macht, voorkomen, falen, verminderen, verrijking, afgunst en angst lagen als welgevormde stenen op een levenspad. 

Het levenspad. Soms is het lastig fietsen. Komt omdat er altijd wel het gevaar is voor een lekke band.