Schaatsen, vliegen en het ijs

2BD4A396-CF5D-44C7-BDD7-7AFAB533409E“Het Siberische weer komt eraan, dus we gaan het meemaken” zei de eigenaar van een schaatswinkel. Schijnbaar stijgt de schaatskoorts met het uur als je de nieuwsberichten moet geloven. Schijnbaar, het lijkt erop, komt er een koudefront aan met -11 graden in de nacht.

Aan de andere kant en in het nieuws was er een beeldvan een weerkaart waarin de Noordpool met fel rood was ingekleurd. Daar was het klaarblijkelijk 30 graden warmer dan normaliter het geval is. Bij de weerkaart stond ook iets over vliegtuigmaatschapijen, prijsvechters, Schiphol, Lelystad en de prijsvechters. Wat ik erbij miste waren de hongerige reizigers. Zonder klanten geen aanbod, alhoewel het aanbod ook weer klanten creëert. Een beetje het kip of het ei gedoe.

“Over 20 à 30 jaar is het zee-ijs zodanig weggesmolten dat we naar de geografische Noordpool kunnen varen. De gevolgen van klimaatverandering zullen verstrekkend en mogelijk zelfs onomkeerbaar zijn.” – Richard Bintanja, klimaatonderzoeker noordpoolgebied KNMI

Ik las iets over ‘albedo-terugkoppeling’, dacht even aan de komende gemeenteraadsverkiezingen en het beleid van de politieke partijen in Den Haag. Verzande in jargon en statements, quotes, leugens al dan niet om bestwil, persoonlijk gewin en enorme ego’s. Als gewone burger geef je dan al snel de moed op. En dat is denk ik een van de redenen waarom de grote ijsmassa smelt zonder waarschijnlijk ooit weer terug te keren.

“Zoals het klokje thuis tikt tikt het nergens.”.
Ik weet het, behoorlijk afgezaagd. Een open deur en cliché. Maar zoals zoveel zienswijzen, sommige van het niveau tegeltjeswijsheid, zit er een kern van waarheid in.

Dus een beetje minder op reis zou best wel eens goed kunnen uitpakken. Het scheelt in ieder geval inpakken, gedoe, stress en haasten om naar het vliegveld te komen alwaar je in de lange, lange, rij moet staan om in te checken.

En het Siberische weer? Laat maar komen!