Rubens, de overvloed en een prinses

DA0CDE7E-2382-4D68-A054-8424B58794E0Property of a princess staat er als omschrijving in de begeleidende tekst van het veilinghuis.

Kijk, als het toch waar is dat je als familie zo verschrikkelijk veel geld schijnt te hebben, lap dan samen en schenk de Rubens tekening gewoon aan een museum. Zorg dat het een goeie plek krijgt en veiliggesteld is voor de toekomstige generatie. Simpel toch?

Tja, misschien wel te simpel gedacht. Drie miljoen blijft uiteraard niet niks. Maar wat als drie miljoen een druppel of twee drie op een gloeiende plaat blijkt te zijn? Wat dan? 

Ik zag gisteren de 100 soldaten van defensie het strand belopen. Bukkend, rapend. Rommel in de hand en hup de vrachtwagen’s in. Vond het een treffend beeld van s’werelds overvloed en de staat van to much. Een compositie van teveel. Teveel bestellingen, aankopen, spullen, plastic rommel en het overdrevene. Een van de vreemde kanten van de mens en het menszijn dat overdrijven. Soms leuk dan weer minder of nog veel erger. Totdat het water stijgt en het ons aan de lippen staat. 

Ondertussen gaat het gesteggel rondom de vreugdevuren door. Net zoals rondom het klimaat en haar gevolgen. Ik hoorde en zag de de jonge voorman van D’66 praten, de ochtend daarna compleet afgemaakt, in vieren gedeeld en met pek en veren besmeurd door de Telegraaf. Om zieltjes te winnen en omzet te generen. Soms schaam ik me voor de mens en het menszijn.

Het beeld van de opgestapelde en deels losgeraakte zeecontainers deed me ondertussen denken aan een mooi en indrukwekkend werk van Paul Klee. Zo eentje met veel vlakjes, kleur en prachtige compositie. ‘Hoofd en zijwegen’, zie bijgevoegde foto. Het origineel hangt in het Museum Ludwig in Keulen.

“Kunst gibt nicht das Sichtbare wieder, sondern Kunst macht sichtbar.” aldus Paul Klee. Lieve, lieve prinses. Schenk het. Alstublieft. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *